5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

Gelibolu’ya Rus anıtı

Rus Çarı İkinci Nikolay’ın, Bolşevik Devrimi’nden sonra Türkiye’ye kaçan askerlerinin anısına Gelibolu’da yapılan anıt bugün açılıyor. Anıt, SSCB’nin yıkılmasından sonra Rusya’nın köklerine dönüşünü de simgeliyor.

ÇARLIK Rusyası’nın çöktüğü 1917 Devrimi’nin hemen sonrasında Bolşevikler’den kaçarak Türkiye’ye sığınan, Çar’ın Beyaz Ordusu’na mensup binlerce askerin anısına Gelibolu’da yapılan anıt bugün açılıyor. Bu anıt, Sovyetler Birliği’nin dağıldığı 1991 yılından sonra Rusya’nın yurt dışında yaptırdığı ilk anıt olarak da tarihe geçecek.

Bugün Rusya’da "köklere dönüş" devlet politikası benimsenmiş durumda. Komünist rejimin pozitif kazanımları sayılan İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sının yenilmesi gurur kaynağı olmaya devam ederken, Çarlık Rusyası yılları da Rus kültürünün başlıca mirası olarak görülüyor. İşte bu ortamda anıtın hikayesini Rusya Ulusal Gurur Vakfı yöneticisi Mihail Alanya anlatıyor:

"1920’de yılında General Vrangler komutasında 150 bin asker ve subay 126 gemiyle Bolşeviklerden kaçmıştı. Çarın birinci ordusu olarak bilinen bu birlikler Fransız işgali altındaki Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde karaya çıktı. Burada bir yıl baraka ve çadırlarda barındılar. Beyaz General Kutepin komutasındaki kampta yaşayan Ruslarla Türk ahali arasında çok sıcak ilişkiler kuruldu. Birinci Dünya Savaşı’nda düşman olan iki halk, kıtlık ve hastalıklar döneminde zorlukları birlikte aşmaya çalıştı.

1921 yılına gelindiğinde Rus askerlerinin yerleşim bölgesinde 48 bin 319 kişi yaşıyordu. Beyaz Ordu dünyaya dağılmadan önce Gelibolu’da aslında bir anıt dikilmişti. Ancak bu anıt 1949 Çanakkale depremi sırasında yıkılmıştı. Günümüzde Türkiye yönetiminin de büyük katkılarıyla yeniden inşa edilen anıt yeni nesillere tarihi olayları hatırlatacak".

750 bin dolara yapıldı

Gelibolu’da 750 bin dolar harcanarak yaptırılan Rus Anıtı Gazi Süleyman Paşa Mahallesi İpek Sokak’ta.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2008 Salı 14:22:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?