5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

Genel Sağlık Sigortası Yasası'na tepki

Çanakkale'de Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) tarafından düzenlenen ve sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği eylemde, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı protesto edildi. 

Devlet Hastanesi polikliniklerinin girişinde bir basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, ülkedeki 70 milyon kişi ile bundan sonra gelecek kuşakları ilgilendiren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçtiğini belirterek, "SSGSS yasasıyla emeklilik yaşı 65'e, prim ödeme gün sayısı 900'e çıkarılarak emeklilik tam anlamıyla hayal haline getirilmektedir. Bununla da yetinilmeyip emekli aylığı bağlama oranlarında 'alt sınır' kaldırılarak, emekli aylıklarının düşürülmesi hedeflenmektedir. Ölüm aylığı bağlama şartı 900 günden bin 800 güne çıkarılmıştır. Geçici iş göremezlik ödeneği günlük kazancın üçte ikisi iken, beşte üçe düşürülmüştür. Sakatların emekli olabilmeleri için gerekli 15 yıllık çalışma şartı 18 yıla çıkarılmıştır. Cenaze ödeneği, asgari ücretin 3 katından 1 katına indirilmiştir. Riskli meslek gruplarında çalışanların fiili hizmet süreleri ve zammı yeniden düzenlenmiş ve birçok meslek grubunun bu hakkı ellerinden alınmıştır. Bu yasayla birlikte bütün hastalardan 'katılım payı' adı altında para alınacaktır. Böylece tedavi hizmetleri sadece parası olanlar için mümkün olacak, koruyucu sağlık hizmetleri ve rehabilitasyon hizmetleri neredeyse ortadan kaldırılacaktır. Gündeme geldiği günden bu yana SSGSS yasasına karşı yürüttüğümüz kararlı mücadelemiz bundan sonra da devam edecektir" dedi. 

Eyleme katılan doktorlar ve çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri, basın açıklamasının ardından sloganlar atarak hastane önünden ayrıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2008 Çarşamba 15:05:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?