6
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇANAKKALE

İlk Anzaklar geldi

Avustralya ve Yeni Zelandalı turistler, 25 Nisan’da Gelibolu Yarımadası’nda yapılacak olan Anzak Günü kutlamalarına katılmak için Çanakkale’ye gelmeye başladı.

Gruplar halinde Çanakkale’ye gelen Avustralya ile Yeni Zelandalı turistler, törenler öncesi Anzak Koyu’na giderek atalarını andı.

Tur rehberlerinden Anzak çıkarması ile ilgili bilgi alan Anzaklar, daha sonra deniz kenarından hatıra olarak taş topladı. Ardından Lone-Pine anıtını da ziyarat eden Anzaklar, burada hayatlarını kaybeden dedelerinin temsili mezarlarına çiçekler bırakıp, anıt içindeki deftere duygu ve düşüncelerini yazdı.

Anzaklar, daha sonra 57. Alay Şehitliği ile Arıburnu’nu gezdi. 90 yıl önce çetin savaşların yaşandığı bölgeleri gezerken oldukça duygulanan Anzaklar, 25 Nisan törenleri öncesi Pamukkale ve Kapadokya bölgesini de ziyaret edeceklerini ve ardından yarımadadaki törenlere katıldıktan sonra Türkiye’den ayrılacaklarını belirttiler.

90. yıl anma törenlerine ilginin çok fazla olacağını kaydeden yetkliler, 20 bin Anzak bekliyor. Prens Charles’in yanı sıra Avustralya ve Yeni Zelanda devlet başkanları ile çok sayıda yetkilinin de katılacağı törenler öncesi bölgede güvenlik önlemlerinin artırıldığı açıklandı.

Bu arada, trafik meselesini ortadan kaldırmak için başlatılan Anzak Koyu’ndaki yeni yol yapımı ise bütün hızıyla sürüyor. Yetkililer, büyük tepkilere sebep olan yeni yolun 25 Nisan törenlerine yetiştirilmesi için 24 saat boyunca çalıştıklarını, hizmete girecek yeni yolla trafiğin önemli ölçüde rahatlayacağını ifade etti.

Öte yandan, törenlerin yapılacağı bölgeye seyyar tuvaletler konuldu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2005 Pazartesi 12:13:28
Güncelleme :12 Nisan 2005 Salı 12:01:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?