5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

Kabotaj Bayramı törenlerle kutlandı

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 82. yıldönümü, Çanakkale'de törenlerle kutlandı. 

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen tören, Çanakkale Valiliği, Boğaz ve Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürlüğü, Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Müdürlüğü ile GESTAŞ adına Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Ender Kurt, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 82. yıldönümünü kutlamanın sevincini yaşadıklarını belirterek, "Yılda 50 binden fazla geminin geçtiği Çanakkale Boğazı, dünyanın en stratejik ve önemli su yollarından birisidir. Çanakkale, coğrafyası bakımından da denizci bir kenttir. Dünya gemi inşa sanayii 2006 yılında yüzde 89 büyürken, Türk gemi sanayii ise yine 2006 yılı itibarıyla yüzde 360 oranında büyümüştür. Bugün Türkiye yeni gemi inşaası bakımından 23. sıradan Güney Kore, Japonya ve Çin'in ardından dünya dördüncülüğüne yükselmiştir. Ayrıca yeni yat inşaası bakımından ise dünya üçüncülüğüne yükselerek büyük bir başarıya imza atmıştır" dedi. 

Yapılan konuşmaların ardından protokol mensupları Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait botla denize açıldı. Çanakkale Boğazı'na deniz şehitleri için çelenklerin atılmasının ardından yüzme yarışı yapıldı. Yat limanı açıklarındaki tekneden denize atlayan bazı yüzücüler şiddetli rüzgar ve akıntı sebebiyle yarışı yarıda bırakmak zorunda kaldı. Yüzücülerin yardımına kendileini takip eden botlardaki görevliler yetişti. Yarış sonunda dereceye girenlere ödülleri verildi. 

Törene, Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Erhan Akporay, Belediye Başkan Vekili İsmet Güneşhan ile daire müdürleri ve yetkililer katıldı.

.
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 12:55:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?