5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

Kapya biberi ekonomisi

Genellikle salamurası yapılarak piyasaya sürülen kalın etli kapya biberi, Çanakkale ekonomisi için önemli bir döviz kaynağı haline geldi.

Kentte 25 bin dekar alanda yılda yaklaşık 60 bin ton yetiştirilen kapya biberi, başta Yunanistan ve Bulgaristan olmak üzere birçok Avrupa ülkesine taze ve konserve olarak ihraç ediliyor.
Yenice ilçesi başta olmak üzere merkez ilçe, Biga, Bayramiç ve Çan’da yetiştirilen kapya biberi, yıllık 12-15 bin ton taze olarak Bulgaristan ile Yunanistan’a, 15-20 bin ton dolayında da dondurulmuş ya da konserve halinde diğer Avrupa ülkeleri ve ABD’ye ihraç ediliyor.
Biga İlçe Tarım Müdürü Ümit Ortan, biberin Tokatkırı, Danişment, Çavuşköy, Karacaali, Kocagür, Pekmezli ve Kahvetepe’nin de aralarında bulunduğu birçok köyde yetiştirildiğini ve önemli geçim kaynaklarından biri haline geldiğini söyledi. Bayramiç İlçe Tarım Müdür Vekili Cahit Uydaş ise kapya biberinden dönüm başına 3 ton verim alındığını açıkladı.

5 mikro serada üretim
Rize’de, çay atıklarının değerlendirilmesi için mikro seralarda başlanan çay çöpünde topraksız tarım çalışmalarında, salatalık ve domates üretimi başarılı sonuçlar verdi. Sırada marul üretimi var.
Rize İl Tarım Müdürü Adem Çekiç, çay atığı, fındık zurufu gibi bazı organik artıkların topraksız tarımda torf, dere kumu ve yanmış çiftlik gübresi gibi bazı ilave ortamlarla birlikte kullanılabildiğini söyledi.
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ile işbirliği halinde başlatılan çalışmada, Rize’de deneme amacıyla 5 mikro sera kuruldu ve Çaykur’dan çay çöpü temin edildi. Her bir torbaya, 1 adet olmak üzere salatalık ve domates fidesi dikildi.
Mikro seralarda domates ve salatalık üretimi halen devam ediyor.
Yaklaşık bir ay sonra aynı yerde marul fidelerin dikim işlemine de başlanacak.

Milliyet
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2008 Salı 11:14:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?