2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇANAKKALE

Kaz Dağları'nda kimyasal paniği

Çanakkale'nin Kazdağı bölgesinde faaliyetlerini yürüten Alamos Gold Inc.firmasının sondaj çalışmaları sırasında kullanıldığı iddia edilen kimyasal atıkları, Bayramiç çöplüğüne boşaltılmak istenirken engellendi.

Çanakkale'nin Kazdağı bölgesindeki faaliyetlerini Kuzey Biga ve Doğu Biga Madencilik adı altında yürüten Alamos Gold Inc. firmasının sondaj çalışmaları sırasında kullanıldığı iddia edilen kimyasal atıkları Bayramiç çöplüğüne boşaltmak isteyen kamyonet zabıta ekipleri tarafından engellendi. Atıktan numune alınırken, yükünü boşaltmasına izin verilmeyen kamyonet firmaya gönderildi.

Bayramiç İlçesi'ne bağlı Karaköy ile Çan İlçesi'nin Söğütalan Köyleri'nin yakınlarında altın arama çalışmalarını sürdüren merkezi Kanada'da olan Alamos Gold Inc. şirketinin kiraladığı kamyonetin şoförü bugün sabah saatlerinde Bayramiç çöplüğüne gelip kasasındaki atıkları boşaltmak istedi. Kamyonetin kasasındaki atıklardan şüphelenen bir kişi Bayramiç Belediyesi Zabıta Amirliği'ni telefonla arayıp ihbarda bulundu.

İhbar üzerine çöplüğe gelen Zabıta ekipleri, 17 HE 236 plakalı kamyonetin şoförü Basri Tekin'e, atıkları kimyasal madde içerebileceği şüphesiyle boşaltmasına izin vermedi. Bayramiç Belediyesi garajına çekilen kamyonetin kasasındaki atıktan numune alınırken, şoför Basri Tekin 'Bana götür dök dediler ben de getirdim. Yaklaşık altı aydır da buraya döküyoruz' dedi. Ayrıca, Tekin kasadaki çöplerin altın arama çalışmaları sırasında yapılan sondaj işleminde çıkan atıklar olduğunu söyledi. Belediye Başkanı CHP'li İsmail Sakin Tuncer'in talimatıyla atıklardan numuneler alındıktan sonra kasasındaki atıklarla birlikte kamyonet şirketin şantiyesine gönderildi.

Başkan Tuncer, aynı şirketin daha önce de çöplüğe atık döktüğü yönünde ihbarlar aldıklarını belirtip, "Bölgedeki insanların bu konuda duyarlılık göstermesini istedik. Bu sabah bir vatandaş arayıp çöplüğe kimyasal madde döküldüğü ihbarında bulundu. Biz de gerekeni yaptık. Atıkların zehirli olup olmadığını araştırıyoruz. Bu maddelerin içinde en çok siyanür olmasından endişe ediyoruz. Ama olup olmadığı numuneler incelendikten sonra ortaya çıkacak" diye konuştu.


 

...
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2011 Çarşamba 22:52:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?