6
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇANAKKALE

Keçi inadı tutunca...

Çanakkale’de düzenlenen "En İyi Süt Keçisi" yarışmasında, 19 keçi podyuma çıkarak hünerlerini sergiledi. Tarım İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmaya, il merkezinin yanı sıra Eceabat, Bayramiç ve Ezine’den toplam 19 keçi üreticisi katıldı.

Kamyonetlerle getirdikleri keçileri yarışma alanına götürmek isteyen çiftçiler zaman zaman zor anlar yaşadı. Kamyonetlerin kasasından indirilen bazı keçilerin inadı tutunca, sahipleri güç durumda kaldı.

19 keçinin katıldığı yarışma öncesi bir konuşma yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Kaynaş, Türkiye’de 7 milyon baş keçi bulunduğunu belirterek, "Bu keçilerin yüzde 95’i kıl keçisi. Bizim hedefimiz, kıl keçisi popülasyonundan gerek süt, gerekse döl bakımından daha verimli keçi cinslerini Türkiye’de ve Çanakkale’de yaygınlaştırmak. Bunun için fakültemizin 2 hedefi var. Bunlardan birincisi Çanakkale’yi süt keçiciliği yönünden merkez konumuna getirebilmek. İkincisi de fakülte olarak Çanakkale’de bir damızlık merkezi kurabilmek" dedi.

Tarım İl Müdürü Ayhan Gider ise, Çanakkale’de 163 bin 875 keçinin bulunduğunu ifade ederek, "Bu keçilerden 302 bin 712 ton süt alınıyor. Bu da önemli bir miktar. Çanakkale’de böyle bir yarışma düzenleyerek keçi üreticilerini teşvik etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından 5 kişiden oluşan jüri tarafından keçiler özelliklerine göre değerlendirildi. Vali Süleyman Kamçı’nın da takip ettiği yarışmada birinciliği Bayramiç’e bağlı Yiğitler Köyü’nden Kahraman Aksoy’un keçisi kazanırken, ikinciliği merkez Dümrek Köyü’nden Niyazi Türker, üçüncülüğü de merkez Yapıldak Köyü’nden Ertunç Türker’in hayvanları kazandı. Yarışma sonunda dereceye girenlere ödüllerini Vali Süleyman Kamçı verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2005 Cumartesi 17:27:53
Güncelleme :14 Mayıs 2005 Cumartesi 18:11:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İsmail Acar IP: 81.214.125.xxx Tarih : 30.06.2006 21:21:56
Bu yarişmayı her alanda yapmanızı temenni eder teşviklerin ileride başka alanlarda da ilerlemesini isterim. Üçüncü olan Ertunç Türker ide (kendisi akrabam olur) tebrik ediyorum.