6
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇANAKKALE

Kepez Limanı gün sayıyor

Çanakkale merkeze bağlı Kepez Beldesi’nde, 1995 yılında temeli atılan limanının Ağustos ayında hizmete girmesinin planlandığı açıklandı.

Kepez Belediye Başkanı İsmail Yaşar Oğuz, 2004 yılı fiyatlarıyla yaklaşık 35 trilyon liraya mal olan limanın önemine işaret ederek, "1999 yılında tamamlanan ve o günden bu yana bir türlü hizmete giremeyen limanın üst yapı inşaatının temeli, 2004 yılının Mayıs ayında atıldı. Limanın üst yapı tesisleri yap-işlet-devret modeliyle yapılıyordu. Bizler ilgili firmaya gerekli kolaylığı sağladık ve inşaat için ruhsatları verdik. Ancak bu üst yapı ihalesini alan Atlas ve Kolin firmalarının kendi aralarında yaşadıkları ihtilaftan dolayı çalışmalar aksadı. Bunun üzerine inşaatın geri kalan kısmını Kolin, tek başına yapmayı kararlaştırdı. Şu an Kolin firması limanın üst yapı çalışmalarının yüzde 99’luk kısmını tamamladı. Limanda şu an saha beton çalışmaları yapılıyor. Bir tek sintine tesisinin yapımında bazı sıkıntılar çıktı. Buda kısa sürede yapılacak. Firma yetkilileri limanı 1 Temmuz Kabotaj Bayramı’nda açmayı planlıyorlardı. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı bu gerçekleşmeyecek gibi görünüyor. Büyük ihtimalle liman Ağustos ayı başında resmen açılacak" dedi.

Limanın işletme süresinin 29 yıl olduğunu da belirten Oğuz, "Bu tesis için kullanım bedeli ilk yıl 376 bin dolar, 29 yıl sonunda ise toplam 17 milyon dolar ödenecek. Bu kullanım bedelinin yüzde 10’u belediyeye aktarılacak. Liman hizmete girdikten sonra bunun Çanakkale’ye yıllık getirisi 5 milyon doları bulacak. Tabii bu tahmini bir rakam. Bu miktar çok daha fazla da olabilir. Limanın üst yapı inşaatında bir mesele olmamasına rağmen, liman yolunun yapımında sıkıntı yaşıyoruz. Bu konuda DLH’nin kamulaştırma beledilini az bulan arazi sahipleri itiraz etmişlerdi. Bu itiraz değerlendirildi ve bilirkişi heyeti yeniden fiyat belirledi. Bu kez de DLH fiyatı fazla bulup dava açtı. Yol konusunda bu davanın sonucu bekleniyor. Limanın açılmasının ardından en büyük sıkıntımız yol sorunu olacak. 2 bin 300 metrelik yolun yapımı için gerekli çalışma yapılmak zorunda. Aksi halde şuan beldemizin içinde geçen yolun kullanılması mümkün değil. Buna da izin veremeyiz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2005 Çarşamba 14:21:13
Güncelleme :2 Temmuz 2005 Cumartesi 13:42:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?