5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

Köylüler ve çevrecilerden protesto

Çanakkale merkeze bağlı Musaköy Doğantepe mevkisine yapılacak çöp deponi alanı bölgesine karşı çıkan köylüler ile çevreciler eylem yaptı.

Güney Marmara Doğal ve Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Edremit Şubesi'nden de çok sayıda çevrecinin katıldığı eylem, Musaköy Doğantepe mevkiindeki çöp deponi alanının kurulma çalışmasının yapıldığı alanda gerçekleştirildi.

Minibüslerle çöp deponi alanı bölgesinde çevrecilerle bir araya gelen köylüler, sloganlar atarak yetkililere protesto etti. Köylerinin yakınında çöp deponi alanın yapılmasının çevre katliamı olduğunu iddia eden köylüler, yetkililerin en kısa sürede bu karardan vazgeçmesini istediler.

Gelecek nesillere temiz ve sağlıklı bir yerleşim birimi bırakmak istediklerini belirten köylüler, "Buraya yapılacak çöp deponi alanı yeşili ve çevreyi tamamen tahrip edecek. Bunu kabullenmemiz mümkün değil. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız" şeklinde konuştular.

Köylüler destek vermek için bölgeye gelen GÜMÇED Edremit Körfez Şubesi üyeleri de yapılan çalışmanın doğaya büyük zarar vereceğini savunarak, bu duruma karşı olduklarını ifade etti. GÜMÇED Edremit Körfez Şubesi Başkanı Mehmet Akif Öznal, Musaköy ve çevresinin sahip olduğu değerlerinin korunmasının çöp deponi tesisinden çok daha önemli olduğunu belirterek,

"Uygulanmak istenen projenin yer seçiminin doğru olmadığı açıkça görülüyor. Çünkü Musaköy ve çevresi köyler, su havzası ve doğal varlıklarıyla böylesi bir tesisin yapılmaması gereken yerlerdendir. Ayrıca Musaköy'de Ören Deresi mevkiinde geç Roma ve geç Bizans dönemine ait olduğu düşünülen yapı ve kilise kalıntıları bulunmaktadır. Musaköy'ün 1 kilometre güney batısında Gümüşlük Tepe'de Roma öncesi dönemlere ait olduğu sanılan kale ve yapı kalıntılarıyla kaya mezarları vardır. Musaköy ovasında en az bin yıllık olduğu sanılan mezarların varlığı söz konusudur. Aynı zamanda Arispe Antik kenti bu bölgede bulunmaktadır. Yani su havzası, çam ormanları ve arkeolojik zenginliği ile esirgenmesi gereken bir bölge söz konusudur. Bütün bunların yanında, bu toprakların sahibi insanların duyarlılıkları en önemli etken olarak bu projenin karşısındadır" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından sloganlar atan köylüler bölgeden ayrıldı.

.
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2008 Cumartesi 20:04:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?