Çanakkale’de Tarım İl Müdürlüğü, Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte vatandaşları alacakları kurbanlıklar hakkında bilgilendirdi.
Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşların dini vecibelerini yerine getirirken sağlıklı hayvan almalarını sağlamak, artacak hayvan hareketleri nedeniyle hastalıkların yayılmasını engellemek ve hastalıksız bölgelerinde bulaşmasını önlemek için bir takım tedbirler aldıklarını belirterek, “Bu kapsamda kurbanlık hayvan sevk ettirecek yetiştiricilerimizin sığır cinsi hayvanlarını 2007 yılı sonbahar şap aşılama kampanyasında aşılatmış olmaları veya herhangi bir nedenle aşılatmamış hayvanlarını sevk tarihinden en az 15 gün önceden aşılatmaları gerekiyor. Ayrıca, sevk edilecek küçükbaş hayvanlarının da uygun bir boya ile işaretlenmiş ve şap hastalığına karşı koruyucu olarak aşılanmış olması şart” dediler.
Kayıt altına alınmamış, kulak küpesiz ve yanlarında pasaportu bulunmayan hayvanların sevklerine hiçbir surette izin verilmeyeceğini de belirten yetkililer, “Vatandaşlarımız hayvanların sevk raporunun ilgili kısımlarının yetkililerce doldurularak imzalanmış olması dikkat etmeliler. Ayrıca bu hayvanların kulak küpe numaralarını ihtiva etmesi zorunluluğunu unutmamaları gerekiyor”şeklinde konuştular.
Hayvanlarını ilçe içinde menşe şahadetnamesi, ilçe veya iller arası ise veteriner sağlık raporu ile nakletmelerinin gerektiğini de belirten yetkililer, belgesiz hayvan nakleden hayvan ve araç sahiplerine idari para cezası, bunları taşıyan nakil vasıtalarına da 3 ay süreli trafikten men cezası verildiğini belirtiler.
Kurbanlık hayvanlarının taşınmasında kullanılacak araçların nakil öncesi ve sonrasında temizlenerek dezenfekte edilmesinin gerektiğine de değinen Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, hayvanların nakil vasıtalarına aşırı yüklenmelerine, nakliye sırasında yaralanma veya gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine neden olabilecek nakil vasıtaları ile sevklerine izin verilmeyeceğini sözlerine eklediler.
“KURBANLIK SATIN ALIRKEN DİKKATLİ OLUN”
Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri kurbanlık satın alacak vatandaşların çok dikkatli olmalarını da belirterek, “Kurban satın alacak vatandaşlarımız veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesi olmayan, sığır ve mandalarda küpesi ve pasaportu bulunmayan, çok zayıf ve gebe olan, yeni doğum yapmış, yüksek ateşli, çok genç ve etleri olgunlaşmamış, tüyleri karışık ve mat olan, bakışları ve dış görünümü cansız, pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan hayvanları almamaları gerekiyor” dediler.
“HAYVANLARIN KESİMİNİN ARDINDAN KURALLARA UYULMASI ŞART”
Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri kurban kesecek vatandaşların çok dikkatli olmalarını da belirterek, “Vatandaşlarımız köylerde kestikleri hayvanlarının kulak küpeleri ve pasaportlarını doğrudan köy muhtarına teslim etmeleri; köy muhtarları da kendilerine teslim edilen kulak küpeleri ile pasaportları bağlı bulundukları yerdeki 04/01/2008 tarihine kadar Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl veya İlçe Müdürlüklerine teslim etmeleri gerekiyor. Bir yerde bulaşıcı, salgın hastalık veya sebebi belli olmayan hayvan ölümleri görüldüğünde; hayvan sahipleri, muhtarlar, köy bekçileri, polis, jandarma gibi zabıta ekipleri ve serbest veteriner hekimler bu durumu mülki İdare amiri veya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl veya İlçe Müdürlüklerine bildirecekler” dediler.