7
Mayıs
2024
Salı
ÇANAKKALE

Lastik kesen gence 14 yıl ceza

Çanakkale’de, 2009 yılında 16 yaşındayken 21 aracın lastiğini bıçakla keserek patlatan gence toplamda 28 yıl hapis cezası verildi.

Olayın ardından 10 kişinin şikayetini geri alması üzerine ceza 11 yıl 44 aya düştü. Askerliğinin bitmesine 2 ay kala cezaevine gönderilen Işıldak’ın ailesi karara tepki gösterdi.

Çanakkale’nin Fevzipaşa Mahallesi'nde yaşayan Muhtar İsmail Işıldak (21), 2009 yılında bir gece park halindeki 21 otomobilin lastiğini bıçakla keserek patlattı. Olayın ardından, Işıldak hakkında 21 kez cezalandırılması talebiyle kamu davası açıldı.

Çanakkale 2 Asliye Ceza Mahkemesi'nde 2011 yılında görülen davada, sanık Muhtar İsmail Işıldak hakkında, zarar verdiği her araç için 2 yıl olmak üzere ceza verildi. Ardından mahkeme 3’te 1 oranında indirim yaparak cezayı araç başına 1 yıl 4 aya düşürdü. Mahkemede 7 mağdur, kaskodan zararlarını karşıladıkları gerekçesiyle şikayetlerini geri aldı. Bu 7 kişi hakkındaki karar düştü, diğer cezalar ise onandı. Işıldak ailesi, daha sonra kararı temyiz için Yargıtay’a gönderdi. Bu süreçte, zararları tazmin edilen 3 kişi daha şikayetini geri aldı. Yargıtay, kalan 11 kişi için sanık hakkında verilen 11 yıl 44 ay hapis cezasını onadı.

Olaydan 1 yıl sonra evlenen Muhtar İsmail Işıldak’ın bir de kız çocuğu dünyaya geldi. Geçen yıl askere giden Işıldak hakkındaki karar, tezkeresine 2 ay kala çıktı. Işıldak, vatani görevini yaptığı Sakarya’da terhisine 2 ay kala cezaevine gönderildi.

Işıldak’ın ailesi, mahkeme kararına tepki gösterdi. Ağabey Fevzipaşa Mahalle Muhtarı ve Çanakkale Truva Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Hacı Ramazan Işıldak, kararın ön yargılı olduğunu iddia etti. Işıldak, “Kardeşim 15 yaşındayken alkolün tesiri altında bu işi yapıyor. Kendisine 24 yıla yakın bir ceza verildi. Ben bu mahkeme kararını Yargıtay’a gönderdim. Kardeşim bu süreçte evlendi, 1 kız çocuğu var. Bu süreçte 2 kere umreye gittik. Ardından Sakarya’ya askere gönderdik. Tezkeresine 2 ay kala, daha önce işlediği bu suçtan dolayı, kardeşimi asker ocağından alıp Sakarya Cezaevi'ne gönderdiler. Suçu ‘mala zarar verme’ ama sanki adam öldürmüş gibi, terör suçlusu gibi kendisine verilen ceza 11 yıl 44 ay. Biz Roman vatandaşı olduğumuz için bize ön yargılı davrandılar. Çocuğu şu an 3 yaşında. Babası 15 yıl cezaevinde kalacak. Çıktıktan sonra çocuğunu 18 yaşındayken görecek. Bu nasıl bir adalet? Bunu kamuoyunun vicdanına bırakıyorum” dedi.

Roman Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar, bu durumun, toplumun geniş bir kesimini ilgilendirdiğini söyleyerek, “Türkiye’de Adalet Bakanlığı, Muhtar İsmail Işıldak gibi birçok arkadaşımızın sesine ses olmalıdır. Bu savcıların, hakimlerin yapabileceği bir şey değil. Adalet Bakanlığı, nasıl ki bazı arkadaşların cezaevinden çıkması ile ilgili yeniden kanunlar hazırlanıyorsa bu tür mağduriyetleri olanlar için de kanun hazırlanmalı. Biz buradan sayın Adalet Bakanımıza sesleniyoruz. Bu küçük çocuk, 18 yaşında kadar babasını görmeyecek. Ki babası, terörist olmamış, adam vurmamış, hırsızlık, gasp yapmamış. Bir insana verilen bu cezanın, vicdanlara sığmadığını görüyoruz. Vicdanımıza sığmayan bir şeyi hayatımıza nasıl sığdıracağız? Biz Türkiye’de binlerce bu tür mağduriyeti olan arkadaşımızın sesine ses olmak istiyoruz. Sayın Başbakanımız, ‘kader mahkumları’ demedi mi? Bu çocuk kader mahkumudur. Biz de Sayın Bekir Bozdağ’a sesleniyoruz. Bir kanun düzenlenmeli ve bu çocuğumuzun yeniden yargılanması sağlanmalıdır” diye konuştu.

Muhtar İsmail Işıldak’ın 5 yıllık eşi Gülüm Işıldak (19), kucağında 3 yaşındaki kızı Nümesa ile karara tepki gösterdi. Küçük kız, babasının fotoğrafını bir an olsun elinden bırakmadı.  

iha
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2014 Perşembe 11:28:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?