6
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇANAKKALE

Meşaleli anma

İstanbul Erkek Lisesi ve İstanbul lisesi İlköğertim Okulu’ndan 250 öğrenci, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içinde yer alan Kabatepe Tanıtma Merkezi’nde düzenlenen törenle 90 yıl önce Çanakkale Savaşı’nda şehit düşen tıbbiyelileri ellerindeki meşalelerle andı.

Kabatepe Tanıtma Merkezi’ndeki anma töreni dün saat 21.00’de Çanakkale Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte başladı. Günün anlam ve önemi ile ilgili yapılan konuşmaların ardından 2. Kolordu Komutanlığı Bandosu tarafından bir mini konser verildi.
Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün folklor ekibinin gösterisinin ardından ise ÇAKADER Türk Halk Müziği korosu tarafından kahramanlık türkülerinden örnekler sunuldu. Geçtiğimiz yıllara göre bu yılki anma törenine çok az sayıda kişinin katılması ise dikkat çekti.

Öte yandan dün saat 01.30’da otobüslerle İstanbul’dan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli parkındaki Kabatepe Tanıtma Merkezi önüne gelen İstanbul Erkek Lisesi ile İstanbul Erkek Lisesi İlköğretim Okulu’ndan 250 öğrenci burada düzenlenen ayrı törene katıldılar.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından anıta çelenk koyan öğrenciler, daha sonra yapılan konuşmaları dinlediler. Törende konuşan İstanbul Erkek lisesinden Adnan Ersan ve Tarih öğretmeni Gül Yayla, 1999 yılında başlattıkları anma törenlerine katılımın günden güne arttığını belirterek, "1999 yılından bu yana bu meşaleyi şerefle taşıyoruz ve şehitlerimizin önünde saygı ile eğiliyoruz. 1999 yılında mütevazı bir şekilde başlattığımız bu anma töreni şu anki katılanları gördükçe bizleri gururlandırıyor. Bu katılımla buradan bütün dünyaya Türkiye’nin ve Türk ulusunun hiçbir zaman başının eğilmeyeceğini ve özgürlüğünden de ödün vermeyeceğini duyuruyoruz" dedi.

İstanbul Erkek Lisesi’nin ilk mezunlarından 84 yaşındaki Yücel Giray ise 90 yıl önce hayatlarını kaybeden tıbbiyeliler hakkında öğrencilere bilgiler verdi. Yapılan konuşmaların ardından ise meşaleler eşliğinde bir süre yürüyen öğrenciler Conkbayırında düzenlenen tören alanına gittiler. Günün anlam ve önemi ile ilgili burada yapılan konuşmaların ardından ise din görevlileri tarafından şehitlerin ruhuna Fatiha okundu. Tören İstiklal marşının okunmasıyla sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2005 Perşembe 13:22:54
Güncelleme :21 Mayıs 2005 Cumartesi 15:09:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?