6
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇANAKKALE

Ortaklık, satışları yarı yarıya artırdı

Türkiye’nin seramik üretiminin yüzde 40’ını, ihracatının yüzde yüzde 50’sini gerçekleştiren Kale Grubu, yıllık 1.6 milyar euroluk cirosuyla Avrupa’nın en büyük üreticisi İspanyol Roca ile 1999 gerçekleştirdiği ortaklık sonucu, satışlarını yüzde 45 arttırdı.

Çanakkale’nin Çan ilçesi’ndeki tesislerini basın mensuplarına açan RocaKale Genel Müdürü Raimundo Garcia-Figueras, seramiğin tasarımından üretilip paketlenmesine kadar olan bütün aşamaları, tesisleri gezdirerek anlattı. Figueras, Çan’daki fabrikaya bu yıl 6 milyon Euro’luk yatırım yapıldığını bu yatırımların süreceğini açıkladı.

Avrupa’nın en büyük vitrifiye üreticisi İspanyol Roca Grubu ile Türkiye’nin en büyük seramik üreticisi Kale Grubu’nun ortaklığından doğan RocaKale, kurulduğu 1999 yılından bu yana vitrifiye ve armatür pazarında önemli çalışmalara imza attı. RocaKale Genel Müdürü Raimundo Garcia-Figueras, firmanın kurulduğu günden bu yana düzenli bir kapasite artışıyle pazarda sağlam adımlarla ilerlediğini ve RocaKale’nin bugün pazarda üst segmente hizmet veren iki firmadan biri olduğunu belirtti.

Garcia-Figueras, artan ihracat talepleri ve iç pazarın istekleri doğrultusunda, aldıkları yatırım kararıyla, RocaKale tesislerinin vitrifiye üretim kapasitesinin yüzde yüz artırılarak, kapasitenin yılda 1.6 milyon parçaya ulaştığını kaydetti.

Tesislerde, kapasite artırımı ve ek bölümler için, 6 milyon Euro yatırım yapan firma, 25 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere 100 bin metrekarelik bir alanda faaliyet gösteriyor. RocaKale yeni yatırımları çerçevesinde, tesislerine yeni ek fırın, döküm tezgahları, sırlama bantları kurutma makineleri, masse ve sır hazırlık makineleri alırken, fabrika yerleşimi de yeniden düzenlendi. RocaKale, ayrıca 6 milyon Euro’luk yatırım dahilinde, "500 bin parça kapasiteli armatür montaj hattı"nı da devreye soktu. Böylece şu ana kadar ithal edilen armatürler, burada montajlanarak Türkiye pazarına sunuluyor.

RocaKale’nin 2004 yılı cirosu bir önceki yıla göre yüzde 31 oranında artarken, firma 2005 yılında da büyümeyi sürdürmeyi planlıyor. İhracatta ülke genelinde geçtiğimiz yıl yüzde 19’luk bir büyüme yaşanırken, RocaKale’nin ihracatı yüzde 36 oranında arttı. Vitrifiye sektöründe iç pazarda 2004 yılında büyüme oranı yüzde 30 civarındayken, RocaKale’nin satışları ise yüzde 45 oranında arttı. Yatırım teknolojisini Avrupa’dan alan RoceKale, projelendirme ve uygulamalarını da Türk mühendisleriyle sürdürüyor ve hayata geçiriyor. Avrupa’dan alınan teknoloji ve know-how ise, Çanakkale’nin Çan İlçesi’nde kurulu fabrikadaki AR-GE departmanında, Türkiye’nin ihtiyaçlarına ve kendi işletme şartlarına uygun olarak geliştiriliyor.

Teknolojik uygulamalar kadar, tasarım konusuna da son derece önem veren RocaKale, bu doğrultuda yerli yabancı tasarım firmalarıyla çalışıyor ve ürün çeşitliliğini her geçen gün artırıyor. RocaKale, bu yıl ilk kez "Türk tasarımcı Can Yalman" ile yeni ürünleri konusunda işbirliği yaptı. "Zen ve Flow" adı verilen özel tasarım lavabolar, bu işbirliğinin UNICERA 2005’te sergilenen ilk örnekleri oldu. Raimundo-Figueras, RocaKale’nin yeniliklerinin devam edeceğini ve üstün teknolojiyle oluşturulan farklı konseptteki ürünleriyle tüketiciye ulaşacaklarını ifade etti. Fabrikada üretilen malların iki kez kontrolden geçirildiğini belirten RocaKale Genel Müdürü Raimundo Garcia-Figueras, defolu malların imha edildiğini, piyasaya sürülmediğini de sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2005 Salı 14:31:18
Güncelleme :27 Nisan 2005 Çarşamba 10:16:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?