6
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇANAKKALE

Otelciler isyanda

Çanakkaleli otelciler, yeniden düzenlenen ve Ocak ayında yürürlüğe giren 1774 sayılı "Kimlik Bildirim Kanunu"nun kendilerini zor durumda bıraktığını belirterek, yetkililerden bu yasanın yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Dernek Başkanı (ÇATOD) Ali Akol, 1974 yılında çıkarılan söz konusu kanunun, zamanın şartlarına uygun olarak yeniden düzenlenip 17 Ocak 2005 tarihinde uygulamaya konulmasıyla çok sıkıntılar çektiklerini söyledi. Çanakkale’ye gelen ve otellerde kalan yerli turistlerden her birinin nüfus kağıdında yer alan bilgilerinin tamamı ve kimlik numarasını mutlaka tek tek kaydetmek zorunda olduklarını belirten Akol, "Yabancı turistlerin de pasaportunda yer alan pasaport numarası, anne ve baba adı ile değer bilgilerin noksansız olarak kayıt edilmesi gerekiyor. Bu bilgelerinde aynı gece 01.00 ile 01.30 saatleri arasında Emniyet Genel Müdürlüğünün İnternetteki adresine göndermemiz gerekiyor. Ancak Çanakkale’ye gelen turistlerin çoğu günlük kalıyorlar. Örneğin benim otelime günde 300 turist geliyor. Bunların 200’ünün yabancı olduğunu düşünecek olursak, bunların kayıtlarını tek tek alınması uzun zaman alıyor ve gece 01.00’e kadar bilgilerin toplanması mümkün olmuyor. Zamanında bu bilgileri Emniyet Genel Müdürlüğü’ne göndermediğimiz takdirde de 200 YTL ceza kesiliyor" dedi.
Antalya’ya gelen turistlerin en az 1 hafta kaldıklarını, bu sırada onların kimlik bilgilerin alınmasının daha kolay olduğunu anlatan Akol, "Ancak Çanakkale ve diğer illerde turistler gecelik kaldıkları için bunların toplanması zaman alıyor. Otelde sadece bu iş için 2 elaman tutmak zorunda kaldık. Bizler bu yasanın yeniden gözden geçirilmesi için ilgili yerlere başvurduk. Özellikle yabancı turistlerin bilgileri gümrükte geçişte zaten kaydediliyor. İstanbul’a geldiklerinde de orada yine otellere kaydediliyor. Defalarca bunların kayıtlarının yapılması izleri sıkıntıya sokuyor " diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2005 Cuma 12:24:34
Güncelleme :16 Nisan 2005 Cumartesi 15:14:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?