4
Mayıs
2024
Cumartesi
ÇANAKKALE

Şehitler Abidesi'nde onarım çalışması

Çanakkale'de, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda 253 bin şehidin hatırasını yaşatmak için 46 yıl önce yapılan ve bakımsızlık sebebiyle temeli çökme aşamasına gelen Şehitler Abidesi'nde onarım çalışmalarına başlandı. 

Şehitler Abidesi'nin temel kuvvetlendirme ihalesini kazanan KSM İnşaat Şirketi'nin mimarı Emrah Zeren, abidedeki çalışmaların başladığını belirterek, "Abidedeki çalışmalarda ilk etapta temele kadar inilmesi için gerekli olan yerin kazılması için gerekil yerin açılması için çalışma yapıyoruz. Bunun içinde abidenin alt kısmı ile yanlarında bulunan ve her biri yaklaşık 300 kilogram ağırlığındaki 3 bin granit taşı tek tek bir kağıt üzerine kroki şeklinde çizerek numaralandırıyoruz. 

Bu çok zor bir iş, çünkü söktüğümüz bu taşları yapılacak olan temel kazımı ve güçlendirmenin ardından gene aynı yerlerine milimetrik olarak yerleştirmemiz gerekiyor. 3 bin taşın daha önce sıvayla konuldukları yerlerinden hasar görmeden çıkarılıp, gerekli çalışmaların tamamlanmasının ardından aynen yerine konması bizi oldukça zorlayacak" dedi. 

3 bir granit taşın yerlerinin tek tek kroki üzerine çizme çalışmalarının tamamlandığını da belirten Zeren, "Ayrıca 3 bin taşın üzerlerine de tek tek bu numaraları yazdık. Şimdi diğer ekiplerimiz gelerek bu granit taşları hasarsız bir şekilde yerlerinden söküp güvenli bir yerde koruma altına alacaklar. Bu taşların yerlerinden çıkarılmasının ardından temelinin kazımına geçilecek. 

1.5-2 metre kadar dibe kadar inilecek ve ardından bölgeye beton dökülecek. Kazdığımız bu temelin bulunduğu bin 700 metrekarelik alana ise yeni müze yapılacak. Burada bizi en çok zorlayacak konu ise sökülen ve numaralandırılan bu 3 bin granit taşın aynen çocukların puzzle (yap-boz) oyunu gibi tek tek yerlerine yerleştirilmesi. Bunu da başaracağımıza inanıyoruz. Çalışmalarımız aralık ayı sonuna kadar tamamlanacak" diye konuştu. 

Güvenlik ve onarım çalışmaları sebebiyle abidenin altında bulunan müze ziyarete kapatılırken, abidenin etrafı da tellerle çevrilerek ziyaretçilerin girişine yasaklandı. 19 Nisan 1954 yılında temeli atılan Şehitler Abidesi'nin inşaatı, ödeneksizlik sebebiyle 20 Mart 1956 tarihinde durdurulmuştu. 

Bunun üzerine bir gazete, 18 Ocak 1958'de yardım kampanyası başlatmış, kampanyayla toplanan paranın yetkililere teslim edilmesiyle abide 1960 yılında bitirilmişti. Ancak aradan geçen 46 yılda abidenin, bakımsızlık ve inşaatta kullanılan malzemelerin kötü oluşu sebebiyle çökme aşamasına gelmesinin basın organlarında yer alması üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı devreye girerek anıtın bakımı için çalışma başlatmıştı.
İHA
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2006 Perşembe 17:47:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?