6
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇANAKKALE

Son sözleri, 'Vatan sağolsun' olmuştu

Çanakkale Boğazı’nda 49 yıl önce İsveç bandıralı Nabolant şilebiyle çarpışarak batan Dumlupınar denizaltısında şehit olan 81 Türk denizci, Çanakkale’nin Gelibolu İlçesi’nde düzenlenen törenlerle anıldı.

Törenler sabah 10.00’da Hamzakoy Feneraltı mevkinde Dumlupınar denizaltı anıtının başında saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Çelengin denize bırakılmasının ardından bir konuşma yapan Denizaltı Sevenler Derneği Başkanı Sacit Yarar, 52 yıl önce tatbikat dönüşü Çanakkale Boğazı önlerinde İsveç bandıralı Nabolant şilebi ile çarpışarak batan Dumlupınar denizaltısında şehit olan 81 denizciyi rahmetle andıklarını belirtti. Törene Belediye Başkanı Cihat Bingöl, Denizaltı Sevenler Dernek Başkanı Sacit Yarar, sayıda subay ve vatandaş katıldı.

FACİA NASIL OLMUŞTU?

Dumlupınar denizaltısı, 3 Nisan 1953 yılında Nato tatbikatından dönerken, Çanakkale Boğazı’nda Nara ile Bigalı arasında kalan bölgede, gece saat 02.00 sıralarında, İsveç bandıralı Nabolant isimli şileple çarpıştı.

Kazanın ardından mürettebattan 5 kişi, bölgede bulunan gümrük botuyla kurtarılırken, yara alan denizaltı kısa sürede sulara gömüldü. Dumlupınar denizaltısının çarpıştığı haberinin alınmasının ardından bölgeye intikal eden yetkililer, sabaha karşı 06.40 sıralarında denizaltının su sathına doğru olan kısmında bir telefon şamandırası gördü.

Denizaltının kumandanı Albay Zeki Adanır, bu telefon aracılığı ile mürettebatı ile bağlantı kurmayı başardı.

Denizaltının kıç torpido dairesinde bulunan Selami Çavuş, bulunduğu yerde kendisi ile birlikte 22 kişinin hayatta olduğunu belirterek, oksijenin gittikçe azaldığını söyledi.

Çavuş, oksijenin azaldığı dakikalarda içeride bulunan diğer Mehmetçiklerin dua ve ezan okuduklarını ifade etti. Saat 13.30’u gösterdiği sırada, denizaltıda bulunanlarla son kez telefon irtibatı sağlayan yetkililer, Selami Çavuş’un "Vatan sağ olsun" sözlerinden sonra denizaltıyla bir daha görüşme sağlayamadı.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2005 Pazartesi 13:54:34
Güncelleme :4 Nisan 2005 Pazartesi 16:54:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?