5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

Süt fiyatlarının düşürülmesi şok etti

Biga Ziraat Odası Başkanı Bekir Çaçan, krizi bahane ederek süt fiyatlarında indirime gidilmesine sert tepki gösterdi. Küresel krizin süt üreticisi ve süt sanayicisiyle ilgisinin olmadığını söyleyen Çaçan, “Kimse süt üreticisi üzerinden kriz fırsatçılığı yapmasın” dedi. 

Biga Ziraat Odası Başkanı Bekir Çaçan, son günlerde süt konusunda yaşanan olumsuzlukların üreticileri zor durumda bıraktığını belirterek, “Türk halkının temel besin maddesi buğdaydan başlayarak ayçiçeği, çeltik ve domates gibi bütün tarımsal ürünlerde özellikle mazot ve gübre gibi girdi fiyatlarında olağanüstü miktarlarda artış var. Hemen hemen bütün ürünlerin pazar fiyatları masrafları dahi karşılayamıyor. Bu kapsamda süt üreticisinin temel masraf kalemi olan fabrika yeminde 1 YTL tutarında fiyat artışlarının yaşandığı bir ortamda krizi bahane ederek süt fiyatlarında indirime gidilmesi bizleri adeta şoke etti. Küresel kriz gibi süt tüketimiyle uzaktan yakından ilgisi olmayan ve tamamen konut kredileri ile ilgili olan mantıksız bir neden bahane edilerek ilk defa çiğ süt üretiminin en düşük seviyede olduğu bir ortamda çiğ süt fiyatlarının Kasım ve Aralık aylarından itibaren süt sanayicisi tarafından tek taraflı olarak 6 YKR birden düşürülmesine bir anlam veremiyoruz. “Küresel kriz var” bahanesiyle yapılan bu indirim Biga Ziraat Odası olarak bizleri oldukça şaşırtmıştır. Zira çiftçimizin Ziraat Bankası ve özel bankalara olan borçlarını dahi ödeyemediği ve ne yapacağını bilemediği bir ortamda süt sanayicisi, yaptığı planlama ve pazarlama hatalarını ve büyük marketlerden tahsil edemediği alacaklarını süt üreticimizin çiğ süt fiyatını düşürerek örtbas etmeye çalışmaktadır” dedi. 

Ziraat Odası Başkanı Bekir Çaçan, süt fiyatlarında yapılan indirim konusunda üreticilerin mağdur olduğunu da belirterek, “Avrupa ülkelerinde süt üreticisi bu tip dalgalanmalar karşısında firmaları baskı altına alınıp korunurken, bizim ülkemizde niçin bu tip bir mekanizma işletilememektedir? Ayrıca Ulusal Süt Konseyi adı verilen ve 23 Eylül tarihli Resmi Gazetede yönetmeliği yayınlanan kuruluş bu konu ile neden ilgilenmemektedir? Biga Ziraat Odası olarak temennimiz başta hükümet olmak üzere süt sanayicisi ve ihale düzenleyici kooperatiflerin çözüm adreslerini değiştirmeleri ve yurt dışındaki örneklerinden faydalanılarak bir piyasa düzenleyici mekanizma üzerinde anlaşarak “Ulusal Süt Konseyi”ni aktif bir kurum haline getirmelerini istiyoruz” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2008 Pazartesi 15:06:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?