30
Nisan
2024
Salı
ÇANAKKALE

Tarih bilmeyen entellektüel olamaz!

CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN HOCASINDAN,

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül''ün de üniversite yıllarında öğretmenliğini yapan Prof. Dr Nevzat Yalçıntaş, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından düzenlenen "Entelektüel Olmak" konulu konferansta birikimlerini gençlerle paylaştı.

Onsekiz Mart Üniversitesi Troia Kültür Merkezi'ndeki konferans öncesi bir konuşma yapan ÇOMÜ Rektörü Ali Akdemir, üniversite olarak entelektüel olma konusuna önem verdiklerini belirterek, "Bunun en önemli göstergesi de üniversitemiz bünyesinde kurulan 140 öğrenci topluluğudur. Bu kapsamda üniversitemizin kuruluşu sırasında büyük emeği bulunan Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş hocamızın da öğrencilerimize entelektüel olma konusunda vereceği konferans bizim için çok önemli" dedi.

Yapılan konuşmanın ardından İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Murat, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş'ın geçmişi ile ilgili bilgi verdi. Ardından da Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş'ın hayatını anlatan bir sinevizyon gösterisi sunuldu. Yalçıntaş, Onsekiz Mart Üniversitesi'nin kurulması sırasında büyük emeğinin bulunduğunu belirterek, "Zamanın valisi Muzaffer Ecemiş beni telefonla arayarak 'Hocam Türkiye genelinde birçok üniversite kuruluyor. Ancak bunların içinde Çanakkale yok. Buna bir

el atabilir misiniz?' demişti. Ben de bunu üzerime görev kabul edip üniversitenin Çanakkale'ye kurulması konusunda gereğini yapmıştım" dedi.

Konuşmasında aydın olmak ile entelektüellik konusunu ele alan Yalçıntaş, her iki kavramın da birbirinden çok farklı olduğunu belirterek, "Entelektüellik, hadiselerin sadece mukayese edilmesi değildir. Entelektüel olmak için hadiselerin köklerine kadar inmek gerekir. Bu da karşımıza tarihi çıkarır. Tarih bilmeyen kimseler entelektüel olduğunu iddia etmesin. Bugünün olayı dünde. Tarih bugüne ışık tutuyor. Sen o ışıktan mahrumsan entelektüel olamazsın. Dil ve edebiyat, tarih bilmeden entelektüellik olmaz. Bunları bilmeyenler karşımıza çıkıp da ben entelektüelim demesin" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, konuşmasında gençlere nasihatler de vererek, "Bir işte başarılı olmak istiyorsanız mutlaka yapacağınız işi para için değil, hizmet için yapın. Ayrıca iyi niyetli olun. Unutmayın ki iyilik mutlaka adaleti getirir" dedi.

Yaklaşık bir saat süren konferansı Vali Yardımcısı Ali Partal, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Temsilcisi Yücel Aka çok sayıda öğretim görevlisi ve öğrenci takip etti.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2010 Salı 15:06:05
Güncelleme :11 Mayıs 2010 Salı 16:57:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?