6
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇANAKKALE

Tarihi buluşma

Binlerce Avustralyalı ve Yeni Zelandalı turist, 90 yıl önce yapılan Çanakkale Savaşı’nda, hayatını kaybeden atalarını, çıkarmanın yapıldığı Anzak Koyu’nda düzenlenen törenlerle andı.

Gece yarısından itibaren Gelibolu Yarımadası’ndaki Anzak Koyu’na akın etmeye başlayan 15 bine yakın Avustralya ve Yeni Zelandalı, saat 05.00 itibariyle anma törenine başladı.

İngiltere Veliaht Prensi Charles, Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark, Avustralya Başbakanı John Howard, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Anne Kelly ile çok sayıda üst düzey yetkilinin katıldığı tören, müzik gösterisi ile başladı Avustralya televizyonlarından da canlı olarak yayınlanan Anzak günü kutlamaları lazer ve ışık görüntülerinin yapılmasıyla renkli görüntülere sahne oldu.

Törende bir konuşma yapan Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark, 90 yıl önce yaşanan Çanakkale savaşının önemine değinerek, "Bu talihsiz savaş sırasında 500 bin müttefik askeri, vatanlarına can siperhane savunan yaklaşık aynı sayıda Türk askeri ile yarım adayı işgal etmek için boş yere savaştılar, şiddetli çatışmaların sürdüğü 8 ay boyunca her iki tarafta 130 bini ölü olmak üzere 400 binin üzerinde kayıp verdi. Ölenlerin 8 bin 700’Ü Avustralyalı 2 bin 721’i Yeni Zelandalı idi. Bu olay uluslarımızın üzerine çöken bir felaketti. 21. yüzyılda Yeni Zelanda kendisini çatışmaların barışçıl yollardan çözülmesine ve Birleşmiş Milletler içerisinde silahsızlandırmaya adamış bir ülkedir. Şiddetin hüküm sürmekte olduğu bir dünyada kendimizi barış ve insani yardımlara adadık" dedi.

Avustralya Başbakanı John Howard, yaptığı konuşmasında Anzak çıkarmasının önemine değinerek, "Onlarca yıl sonra burada onların kahramanlıklarını ve fedakarlıklarını şereflendirmek üzere burada toplanacağımızı, yada Avustralya ve Yeni Zelanda arasında kopmaz bir bağ sağlayacaklarına hayal bile etmemişlerdi" diye konuştu.

Törende Binbaşı Ömer Faruk DemirBilek ise Atatürk’ün 1934 yılında Avustralya ve Yeni Zelanda’da annelere gönderdiği mektubu okudu. İngiltere Veliaht Prensi Charles kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasında bütün dünyanın barış içinde bir geleceğe kavuşması gerektiğini belirten Prens, "Gelecekte Türkiye dahil olmak üzere İsrail ve Ortadoğu’da barışın hüküm sürmesini temenni ediyorum" dedi.

Türkiye, Yeni Zelanda ve İngiltere milli marşları eşliğinde bayrakların göndere çekilmesinin ardından günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmalar yapıldı. Konuşmaları dikkatle dinleyen Anzaklar, daha sonra ülkelerinden özel olarak gelen rahip tarafından savaş sırasında ölenler için okunan duaya eşlik etti. Daha sonra İngiltere, Yeni Zelanda, Avustralya, Kanada ve Hindistan üst düzey yetkilileri, Anzak Anıtı’na çelenk koydu. Anzak koyundaki törenler Şafak Ayini’nin ardından sona erdi.

Bu arada, tören sonrasında bazı Anzaklar soğuk havaya rağmen soyunarak denize girdi. Geniş güvenlik önlemlerin alındığı tören alanına girişte üst araması yapılırken, alana içki sokulmadı. Bölgeye kurulan seyyar tuvaletlerin yetersizliği nedeniyle, tuvaletlerin önünde uzun kuyruklar oluştu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2005 Pazartesi 11:28:54
Güncelleme :26 Nisan 2005 Salı 14:34:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?