30
Nisan
2024
Salı
ÇANAKKALE

Troya'nın en eski köyü bulundu

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi Gülpınar beldesindeki Smintheion Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmaları sırasında antik Troas bölgesinin ilk yerleşim köylerinden biri ortaya çıkarıldı.

Prof. Dr. Coşkun Özgünel başkanlığında gerçekleştirilen "Apollon Smintheun Tapınağı"ndaki kazı çalışmalarında yaklaşık 7 bin yıl önce kurulduğu tahmin edilen köyde ilginç seramikler de ortaya çıktı.

Kazı heyeti yetkilileri daha önce yapılan kazılarda bu tür bir seramiğe rastlanmadığını belirterek, "Elde edilen bu bulgular bize buradaki yerleşimin 5 bin yıllık Troia antik kentinden çok daha eski döneme ait olduğunu gösteriyor. Yaklaşık 7 bin yıl önce iskan edildiği anlaşılan Smintheion Antik Kenti'ndeki
kazılardan elde edilen seramiklerin dinsel amaçlı kullanıldığını düşünüyoruz. Gözü yaşlı insanı gösteren bu seramiğin bugüne kadar bir benzerini görmedik. Büyük ihtimalle bu seramiğin yaklaşık 7 bin yıl önce bölgede gerçekleştirilen bir cenaze töreni sırasında kullanıldığını tahmin ediyoruz. Bu elde edilen veriler de bize Smintheion Antik Kenti'nde antik Troas bölgesinin ilk yerleşim köyünün Troia'dan çok daha öncesine ait olduğu izlenimini veriyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2009 Cuma 22:03:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?