30
Nisan
2024
Salı
ÇANAKKALE

Truva’da iki gizemli iskelet

Çanakkale’deki Truva Antik Kenti’nde sürdürülen kazılarda, Truva Savaşı’na ışık tutacak iki insan iskeleti bulundu.

Aşağı kentin savunma hendeğinde ortaya çıkan bir kadın ve bir erkeğe ait iskeletlerin Truva Savaşı’nın kurbanları olabileceği belirtildi. Kazı ekibi, Truva aşağı kentindeki savunma hendeğinin güney girişinin devamını tespit etmek için sürdürdükleri çalışmalarda bir ilkle karşılaştı. Kazıların başkan yardımcısı Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Rüstem Aslan, hendeğin hemen üstünde, yeni doğmuş çocuğuyla beraber ya da dokuz aylık hamileyken gömülmüş bir kadın ile bir erkek iskeleti bulduklarını açıkladı.

Aslan, “Önemli olan, Truva Savaşı dönemine denk geliyor olmaları. Aceleyle, çok özen gösterilmeden hendeğin iç tarafına gömülmüşler. Kemik analizleri ve tarihlemeler devam ediyor” dedi.

Aynı döneme ait bir iskeletin de Korfmann dönemi kazılarında kalenin hemen yanında bulunduğunu belirten Aslan, “Ama kalenin bu kadar dışında ve savunma hendeğinin dibinde iki gömünün bulunması bir ilk. Aşağı kent çevresinde kazı çalışmalarımızı devam ettireceğiz. ‘Burası bir mezarlık mı, yoksa bunlar savaşın kurbanları mı?’, daha net söyleyebileceğiz” diye konuştu.

 

Milliyet
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2009 Salı 11:03:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?