3
Mayıs
2024
Cuma
ÇANAKKALE

Turizm öğrencileri buluştu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi'nin işbirliğiyle düzenlenen "3. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Kongresi" Çanakkale'de başladı. 

Kolin Otel'de düzenlenen kongrenin açılış konuşmasını yapan Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi'nin Yardımcı Editörü Metin Kozak, bu tür kongrelerle Türkiye dışında Avrupa ve Orta Asya gibi ülkelerdeki diğer turizm öğrencilerinin biraraya getirildiğini belirterek, "Bu yıl düzenlenen toplantıya ilginin biraz az olması bizleri üzdü. Bunun en önemli sebebi kuş gribi. Kuş gribi sadece turizmi değil, bu tür bilimsel etkinlikleri de etkiledi" dedi. Kozak, bu tür bilimsel kongrelere son anda bildiri gönderilmemesini istedi. 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gökçeada M.Y.O. Müdürü Rıdvan Yurtseven ise, ülkelerin ulusal alanda marka ve imajlarının belirlenmesinde turizmin önemli bir rol oynadığını, bu tür kongrelerle turizm konusunda önemli bilgilerin paylaşıldığını dile getirdi.
Anadolu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Nazmi Kozak da, "Bu tür kongrelerin önemi büyük. Ancak burada bazı konuların üzerinde durmamız gerekiyor. Özellikle tez hazırlama konularında son yıllarda bazı sıkıntıların olabileceği kanaatindeyim. Doğrudan doktora programı konusunda bazı sorunların çıkabileceğini düşünüyorum. Taşralardaki üniversitelerde çok kişinin doğrudan doktora programı adı altında yapacakları bu çalışmalarda büyük sıkıntılar çıkabilecek. Türkiye'de 17 tane yüksek lisans ve 6 tanede doktora programı var. Bunların açılması tabiki iyi. Ancak alt yapısı olmadan bunların açılması ne kadar doğru, onu kendimize sormamız lazım" diye konuştu. 

Bazı öğrencilerin intihal (aşırma) yaparak başkalarının tezlerini kendi tezleri gibi gösterdiklerine dikkat çeken Nazmi Kozak, şunları söyledi:
"Bilimsel intihal büyük bir suçtur. Lisansüstü tezlerde de bu böyle. Bu konuda da çalışmalar var. Bizler intihalle hazırlanan tezlerle ilgili tespit süresindeki zaman aşımı adı verilen sürenin kaldırılmasından yanayız. Yani 2 yıl sonra eğer bu kişinin tezi aşırma çıkarsa, zaman aşımı olduğu için ona ceza verilemiyor. Bunun en az 50 ile 100 yıl olması lazım. İntihalde zaman aşımı olamaz. Herkes emek harcayarak tezini hazırlamak zorunda." 

Kozak, akademik dergilerin son yıllarda şekil değiştirdiğini belirterek, Türkiye'de bin 200'e yakın dergi olduğunu, birtakım çevreler tarafından bunların suiistimal edildiğini, bazı öğretim görevlilerinin hakemli dergiler tarafından bu tür kongrelere çağırılmaları halinde kendilerine kaç puan verileceğini sorduğunu anlattı. 

ÇOÜM Rektörü Prof. Dr. Ramazan Aydın ise, turizm konusunda yapılan kongrenin büyük faydasının olacağını belirterek, "Uluslararası düzeyde başarılı olabilmek için mutlaka hazırlanan bilimsel eserlerin İngilizce olarak yapılması gerekir. Bunları her bilim adamanın okumasını sağlamak lazım. Ayrıca bu yazıların ciddi ve kaliteli olması lazım. Aksi halde bu yazılarınız okunmaz" dedi.
27 oturumda 33'ü yurtdışından, 60'ı da ülke içinden olmak üzere toplam 93 bildirinin sunulacağı kongreye ABD, İsrail, Güney Afrika, İngiltere, Malezya, İran, Polonya, Nijerya ve Portekiz gibi ülkelerden de öğrenciler katılıyor. Kongre 28 Mayıs tarihinde sona erecek.
.
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2006 Cuma 13:39:40
Güncelleme :26 Mayıs 2006 Cuma 15:54:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?