30
Nisan
2024
Salı
ÇANAKKALE

Ulusal Kadın Girişimci Günleri

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Genç Girişimciler Topluluğu ile Proje Geliştirme ve Girişim Topluluğu'nun ortaklaşa yürüttükleri çalışmalar sonucunda düzenlenen "Ulusal Kadın Girişimci Günleri" etkinliği Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Entelektüel Etkinlik Merkezi’nde yapıldı.

Açılış konuşmasını yapan Kale Grubu Murahhas Azası Dr. Hulusi Damgacıoğlu, geçmiş yaşamından örnekler vererek girişimciliğin önemine değindi. Açılış konuşmasının ardından TOBB Üst Kurul Üyesi Nilüfer Baran söz aldı. Baran, Çanakkale’ye Diyarbakır’dan geldiğini belirterek, “Çünkü burada kızlarım vardı. Girişimci genç kızlarıma yardımcı olmaya, özgüven tazelemeye, kızlarımın önünü açmaya geldim" dedi. Konuşmasında hayatı boyunca neler yaşadığını, gerek ticari gerekse sosyal olsun ne gibi zorluklar çektiğini anlatan Baran, bu engelleri aşarken gösterdiği sabrı tarif ederek paylaştı.

İkinci oturumun konuşmacıları KAGİDER Yönetim Kurulu Üyelerinden Münteha Adalı ve Berrin Kuleli oldu. KAGİDER üyeleri yaptıkları soru cevap şeklindeki konuşmalarıyla, güncel hayata değinerek daha çok Türkiye'deki kadınların çalışma alanlarındaki yerlerden ve kadınların çalışma hayatında bulundukları konumdan yola çıkarak sordukları soruların cevaplarını bir konuşma havası içerisinde anlattı. Adalı ve Kuleli, Konuşmalarını kadının iş konusunda erkeklerden gerekli desteği aldığında asıl başarının yakalanabileceğine ve bu desteğin gerekli olduğuna değinerek tamamladılar.

Günün son konuşmasını Çanakkale Yılın Kadın Girişimcisi Atiye Laçin oldu. Konuşmasına Nilüfer Baran'dan çok etkilendiğine vurgu yaparak başlayan ve onun gibi yüksek derecedeki zorlukların olduğu bir dönemde iş hayatına atıldığından, işletme açarak girişimcilik adına bir zafer de kendisinin kazandığından bahsetti. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Entelektüel Etkinlik Merkezinde yapılan Ulusal Kadın Girişimci Günleri etkinliğinin ikinci gününde ilk sözü Çanakkale Ticaret Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nilgün Ordulu aldı. Kendisi konuşmasına iş hayatına başladığında sermayesinin az olmasının verdiği zorluklardan bahsederek başlayan Ordulu ,daha sonra gelişen işletmesinden ve işletmesinde yer alan kadınların ne kadar fayda sağladığını anlatarak aslında kadınlara doğru şekilde iş hayatında yer verilmesiyle başarının nasıl yakalanabileceğini anlattı.

Nilgün Ordulu'dan sonra söz alan Kocaeli İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Penbe Arslan kendi yaşadığı bölgedeki kadınların iş hayatında çalışmasından dolayı kaynaklanan sorunları söyleyerek konunun asıl nedenine değindi. Kadınların çalışmasında bir sorun olmadığı, onların çalışmasındaki ön yargıların bir sorun olduğunu anlatarak kendisinin de bu nedenleri bizzat yaşadığını ve eğer fırsat verilirse görülmeyen bu potansiyelin ne kadar önemli olduğunu söyledi.

Aydınlık İnşaat A.Ş Ortağı Yonca Aydın Hasekioğlu ise konuşmasında kendisinin daha öğrencilik hayatında birçok işte çalıştığından, stajlar yaptığından yani daha çekirdekten yetiştiğinden bahsederek başladı. Sadece okuyarak değil, okuduklarını uygulayarak bu yerlere geldiğinden, bu şekilde yaşanılan hayatın ilerde daha aktif bir şekilde süreceğinden bahsetti. Ardından BİKAD, (Biga Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi) adına konuşmasına başlayan Ayşe Temiztaş, kooperatifin kurulma aşamasındaki sorunları paylaşarak, bugün buralara kadar nasıl geldiklerini anlattı.

Sıfırdan başlamanın vermiş olduğu ayrı bir durum varken aynı zamanda sorun üstüne sorun, zorluk üzerine zorluk çıkmasına rağmen onlar da diğer kadın girişimciler gibi pes etmeyi düşünmeden hedeflerine yürüdüklerini söyledi. Günün son konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Çanakkale İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Aygül Kemerli, kendisinin de içinde bulunduğu ticari hayatından bahsetti. İngiltere'ye gittiğinde orada gördüğü bir balık konservesinden esinlenerek bunun bir örneğini de Türkiye'de yapmaya karar verdiğini belirten Kemerli, "Bu tasarıyı uyguladığımda başarılı oldum. Lütfen kendinizi eşinizden bir adım önde sakın görmeyin. Alacağınız kararlar ortak olursa başarı da o kadar yakın olur" diyerek kadının da iş hayatında en az erkekler kadar yer alması gerektiğine vurgu yaptı.

Etkinliğe Ulusal Kadın Girişimci Günlerine Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kazım Kirtiş, Biga Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Adem Tekinay, Dr. İbrahim Bodur Girişimcilik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nazan Yelkikalın başta olmak üzere bir çok öğretim elemanı ve öğrenci katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 27 Mart 2009 Cuma 17:08:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?