5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

Yağmur altında 'altın' isyanı

Marmara, Trakya ve Ege Bölgesi’nden Çanakkale’ye akın eden çevreciler, sloganlarla ‘altın lobisini’ protesto etti .

Kaz Dağı ve Madra Dağı’nda çokuluslu şirketlerin altın aramasına engel olmak isteyen ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen 15 bin çevreci Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’nda yağmur altında 3.5 saat süren coşkulu bir mitingle tepkisini gösterdi.

34 belediyenin oluşturduğu Kaz Dağları ve Madra Dağı Çevre Platformu Dönem Başkanı ve Çan Belediye Başkanı CHP’li Ali Sarıbaş, çevrecilerden, gösterdikleri duyarlılığı sürdürmeleri konusunda “çevreci sözü” istedi. Sarıbaş’ın bu isteğine 15 bin kişi “söz” diye bağırarak karşılık verdi.

Sarıbaş, “Bugün yağmura rağmen buradayız. Çünkü ileride bu güzelliği göremeyebiliriz. Emperyalist bir Maden Yasası’na karşı, yeni bir Çanakkale Savaşı başlatıyoruz. Çanakkale geçilmedi, geçilmeyecek” dedi.

AKP iktidarını da eleştiren Sarıbaş, “Ey, bu ülkeyi yönetenler! Oy çokluğu ile göreve geldiği için övünenler! Buradan size bir mesaj var. Kanun sizdeyse, kanun gereği ÇED raporunu yerine getirmek de sizin görevinizdir” diye konuştu.

Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan da Kaz Dağı’nın Zeus’un, Paris’in ve daha nicelerinin yaşadığı yer olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Buraya Troya Atı’nı sokmak istiyorlar. Yüzünü görmediğimiz, adını bilmediğimiz insanlar için Kaz Dağı’na sahip çıkmalıyız. Kaz Dağı’nın üstü, altından çok daha değerlidir. Bir kulun, hiçbir teknolojinin yaratamayacağı o dağları sonuna kadar savunacağız.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2008 Pazar 10:25:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?