4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

"Ormanlar kanuni olarak yok ediliyor"

Orman Mühendisleri Odası eski Genel Başkanı Salih Sönmezışık, ormanların yüzde 56'sının kanuni düzenlemelerle yok edildiğini öne sürdü.

Çanakkale'nin Yenice İlçesi'nde, Orman Haftası dolayısıyla panel düzenlendi. Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonu'nda, Kazdağları Dokümantasyon Merkezi'nce düzenlen panelin oturum başkanlığını ÇOMÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Osman Demircan yaptı. Panelde, Kazdağları'nda yetişen bitkiler, ormanlar ve ormancılık hakkında bilgi verildi. Panelde konuşan ÇOMÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Osman Demircan, Kazdağı'nın fitocoğrafik pozisyonu sebebiyle Türkiye'nin bitki örtüsü açısından en önemli dağlarından biri olduğunu belirtti.

TEMA Çanakkale İl Temsilcisi Demet Çavuşgil ise, ormanların yerleşim ve tarım için yok edildiğini belirterek, bu konularla ilgili TEMA'nın çalışmalarından söz etti. Orman Mühendisleri Odası eski Genel Başkanı Salih Sönmezışık ise paneldeki konuşmasında yeryüzünün en büyük felaketin ormansızlaşmak olduğunu belirterek, "Ekonomik kriz atlatılabilir ama ekolojik kriz atlatılamaz. Bunlar erozyon, kirlenen sular, solunan havanın kirlenmesidir. Bunların tek sebebi ormansızlaşmadır. Yani her türlü atık, kirlenme, küresel ısınma, atmosferdeki karbondioksiyon oranının artmasıdır" dedi.

Sönmezışık, Türkiye'de her seçim yılında orman kanunları çıkarıldığını belirterek, "Ormanlar, yangın, tarla açma, yerleşme, başarısız ormancılık çalışmalarıyla kaybediliyor. En büyük kayıp ise yüzde 56 ile kanuni düzenlemelerle yapılıyor" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından, panele katılanlar Yenice göleti çevresindeki yürüyüş parkurunu gezdi. Gecede Yenice Kapalı Spor Salonu'nda R.N.A. grubu konser verdi. Panele Yenice Kaymakamı Osman Altın Yenice mülki ve idari amirler ile 18 Mart Üniversitesi Yenice Meslek Yüksek Okulu öğrencileri katıldı.

.
Yayın Tarihi : 28 Mart 2006 Salı 14:33:17
Güncelleme :28 Mart 2006 Salı 14:46:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?