6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Avustralyalı vekiller Anzak'ta

Avustralyalı parlamenterler, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nı gezdikten sonra Çanakkale Valisi Süleyman Kamçı'yı ziyaret etti.

Ziyarette bir konuşma yapan Avustralya Dışişleri Savunma ve Ticaret Ortak Daimi Komitesi Başkanı Alan Ferguson, 90 yıl öncesi savaşta ölen cesur askerlerimizi anma fırsatını tanıdıkları için, Türk haltına ve Türk milletine minnettar olduklarını belirterek, "Bizim askerlerimiz sizin topraklarınızda öldü.

Bu toprakları bizim ziyaret etmemizi, anıt dikmemizi ve törenler yapmamıza imkanlar sağladığınız için sadece şükranlarımızı sunabiliriz" dedi.

Anzak Koyu'nda yapılan çalışmalarda bölgenin tahrip edildiği iddialarının Avustralya basınında yer aldığı ve bu konuda iktidarla muhalefet milletvekilleri arasında görüş ayrılığı olduğu yönündeki soru üzerine Ferguson şu açıklamayı yaptı:

"Eğer Avustralya Hükümeti olarak birtakım sorunların çözülmesinde herhangi bir yardımımız olabilirse, bunu ancak biz önerebiliriz. Bu toprakları serbestçe gezmemizi sağladıkları için bir kere daha hükümete ve Türk halkına şükranlarımızı sunuyoruz. Anzak Koyu'nda sıkıntıya sebep olan yol konusu, oldukça küçük bir konu.

Ben dün alanı ziyaret ettim. Gerçekten eskisiyle hiçbir fark yok. Bölgede yapılan yol çalışmasının bölgeye hiçbir olumsuz etkisinin olduğunu düşünmüyorum. O alanın anıtsal ve tarihi dokusuna herhangi bir zarar verdiğini düşünmüyorum."

Muhalefet Milletvekili Senatör Ursula Stephans ise, yarımadanın korunması ve yol konusunun Anzak törenlerine gelen Avustralya medyası tarafından gündeme getirildiğini belirterek, "Bizde bu konuda senatoda soru önergesi verdik. Burası gerçekten harika bir yer.

Ben de senatör Ferguson'a katılıyorum. Bölgeyi ben de gezdim. Burası büyük harika anılarla dolu bir park ve biz Türk hükümetine buranın bakımını yaptığı için müteşekkiriz" diye konuştu.

"DOSTLUK BAĞLARI DAHA DA GÜÇLENMELİ"

Yıllar önce Çanakkale'de cereyan eden savaşın, Avustralya ve Türkiye arasında dostluğun da bir başlangıcı olduğunu belirten Ferguson, "Savaş sırasında bile ateşkeslerle, askerlerin birbirleriyle konuşmasıyla bir ilişki, dostluk başlamıştı.

Mustafa kemal Atatürk'ün 1934 yılında güzel sözleri söylemesinden sonra bu dostluk daha da güçlenmeye devam etti. Tabii ki biz burada geçmişi anmalıyız, kahraman askerlerimizi hatırlamalıyız. Fakat aynı zamanda biz geleceğe de bakmalıyız.

Bunun için burada bulunuyoruz. 2 ülke birbirleri için neler yapabilir? İlişkilerimizi nasıl geliştirebiliriz? Artık biz bunları konuşmak için buradayız. Tabii ki geçmişimizi hatırlayacağız. Ancak geleceğe, dostluk ilişkilerimizi ne derecede götüreceğimize de bakacağız" dedi.

Ferguson, Avustralya'da Anzak Koyu'nun benzerinin yapılacağı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, Anzak Koyu'nun dünyada tek olduğunu ve böyle başka bir yerin olamayacağını belirtti.

Çanakkale Valisi Süleyman Kamçı da, yarımadada yapılan çalışmaların Avustralya basınında olumsuz değerlendirilmesine bir anlam veremediğini ifade ederek, "Bize göre, kendi şehitlerimizle Avustralyalı, Yeni Zelandalı ya da değer ülkelere ait bir ölünün hiçbir farkı yoktur.

Bütün Türk milleti olarak bu düşüncedeyiz. Bizim nasıl kendi şehidimize zarar vermemiz mümkün değilse, Avustralyalı'nın, Yeni Zelandalı'nın veya başka bir ülkenin ölüsüne de zarar vermemiz hiçbir şekilde mümkün değildir. Gelibolu'da yapılan çalışmalar gerekli olduğu için karşılıklı görüşler alınarak yapılmaktadır" değerlendirmesini yaptı.

.
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2005 Perşembe 15:57:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?