4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Bakan Koç, Çanakkale'de

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, bir dizi incelemelerde bulunmak üzere Çanakkale'ye geldi.

Programında saat 14.00'da Edirne üzerinden Çanakkale'nin Gelibolu İlçesi'ne gelmesi planlanan Bakan Atilla Koç, programının uzaması sebebiyle 2.5 saat rötarla il sınırına gelebildi. Burada Vali Orhan Kırlı, Gelibolu Kaymakamı Adnan Çakıroğlu, Belediye Başkanı Cihat Bingöl ve İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail kamsız tarafından karşılanan Bakan Koç, daha sonra Bolayır Beldesi'nde bulunan Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa ile Vatan Şairi Namık Kemal'in mekanlarını ziyaret edip dua etti. Ardından Gelibolu'ya geçen Bakan Koç, geçtiğimiz yıl içerisinde restorasyonu tamamlanarak ziyarete açılan Gelibolu Mevlevihanesi'ni gezdi.

Girişte Mevlevihane Derneği Başkanı Alpay Ersoy tarafından karşılanan Bakan Koç'a, burada kısa bir bilgi verildi. Mevlevihanede incelemelerde bulunan Bakan Koç, çıkışta yaptığı açıklamada mevlevihanenin önemine değinerek, "Her yıl Konya'da düzenlenen Mevlana'yı anma törenlerinin bir benzerini de burada düzenlemek için bir çalışma başlatacağız" dedi.
Bakan Koç ve beraberindekiler, buradan Eceabat İlçesi'ne geçerek, Kilitbahir Köyü'nde bulunan ve röleve çalışmaları devam eden tabyaları inceledi. Bakan Koç, daha sonra Çanakkale'ye geçti.

Eceabat İlçesi'ne bağlı Kilitbahir Köyü çıkışında bulunan ve hatalı yapılması sebebiyle büyük tepkilere sebep olan Seyit Onbaşı heykelinin yerine 18 Mart törenlerine kadar yenisinin getirilip konulacağını ve yerinin de değiştirileceğini söyledi.

Kilitbahir'deki tabyalarda incelemelerde bulunduktan sonra Seyit Onbaşı heykelinin bulunduğu bölgeyi gezen Bakan Atilla Koç, büyük tepkilere sebep olan heykelin yenisi ile değiştirileceğini söyledi. Seyit Onbaşı'nın Çanakkale savaşında mermiyi kucağında değil sırtında taşıdığını, bu sebeple burada sergilenen heykelin gerçeğini yansıtmadığını belirten Bakan Koç, "Buradaki heykelin yerine yenisi yapılıyor. 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi törenlerine kadar bu yeni heykel buraya getirip eskisi ile değiştirilecek. Ayrıca bu heykelin bulunduğu yeri de değiştiriyoruz. Heykeli aynı yerin üst kısmında bulunan tepenin üzerine koyacağız" dedi.

ŞEHİTLER ABİDESİ GİRİŞİNDE YER ALAN OTOPARK, GÜL BAHÇESİ OLACAK

Çanakkale'de 253 bin şehidimizin anısına yaptırılan Şehitler Abidesi'nin giriş kısmında yer alan temsili şehitliğin yerine yapılan otoparka gösterilen tepki, Kültür ve Turizm Bakanlığını harekete geçirdi.

Kütür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Çanakkale Şehitler Abidesi'nin giriş kısmında yapılan şehitliğin otopark haline getirilmesinin ardından büyük tepkilerin olduğunu belirterek, bu yerin en kısa sürede eski haline getirilerek tekrar çiçeklerle donatılacağını söyledi. Otoparkın kaldırılacağını öğrenen Çanakkaleli bazı vatandaşlar ise bu duruma sevindiklerini belirterek, "Şehitlerimizin kemikleri artık rahat edecek. Aylardır bu şehitliğimizin yeniden eski halini almasını istiyorduk. Sonunda bunun gerçekleşecek olması bizleri mutlu etti. Yetkililere teşekkür ediyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2006 Cumartesi 20:32:31
Güncelleme :7 Şubat 2006 Salı 19:28:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?