2
Mayıs
2024
Perşembe
MERKEZ - ÇANAKKALE
Belediye Sayfaları
Nufus
476.128
Yüz Ölçümü
9.737
İlçe Sayısı
12
Vali
Nufus
115.775
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
54
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Çanakkale Arkeoloji Müzesi

Çanakkale Arkeoloji Müzesi

Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nin başlangıcı 1911 yılına kadar inmektedir. Bu yıllarda çevreden toplanan eserler Çanakkale Ortaokulunda depolanmaya başlamış, daha sonra bunlar Çarşı Mahallesi’ndeki 1936 yılında onarılan bir kilisede bir araya getirilmiştir. Müze memurluğu olarak hizmet gören bu müze 1936 yılında ziyarete açılmıştır. Bundan sonra yeniden düzenlenmiş ve 30 Ağustos 1961 tarihinde, daha sonra da Barbaros Mahallesi, Atatürk Caddesi’nde yapılan yeni müze binasına taşınarak 1984 yılında ziyarete açılmıştır.

Müzede Frank Calvert koleksiyonu, Troia antik kenti buluntuları, Beşiktepe’den çıkarılan Prehistorik buluntular, Helenistik ve Roma dönemlerine ait buluntular, Troias ve Mysia bölgesi antik kentlerinden getirilen mezar stelleri ve ostothekler, Çan ve Yenice tümülüslerindeki MÖ.VII.-II.yüzyıla ait eserler, Bozcaada (Tenedos) nekropolü eserleri teşhir edilmektedir.

Polyksena lahti

Bunların yanı sıra Dardanos tümülüsü (MÖ.VI.-II.yüzyıl) buluntuları Kyzikos mezar stelleri, Knidos Aphrodites’in kopyası, Assos (Behramkale) ve Gülpınar (Apollon Sminthion Kutsal Alanı) kazılarından çıkarılan eserler, Attika, Aiolis ve Korinth keramikleri, XIX.XX.yüzyıl Çanakkale seramikleri, cam eserler ile çeşitli dönemlere ait sikkeler sergilenmektedir.

Çanakkale Arkeoloji Müzesi beş teşhir biriminden oluşmaktadır. Bunlardan kronolojik bir düzen içerisinde ilk salonda Prehistorik devir fosilleri, el baltaları, idoller, ok uçları, Helenistik ve Roma dönemlerine ait eserlerden oluşan Calvert’in koleksiyonu olarak tanınan grup, Troias, Beşiktepe kazılarından çıkan buluntular teşhir edilmektedir.

Müzenin ikinci salonu madeni eserlere ayrılmıştır. Burada aynalar, bilezikler, buhurdanlar, iğneler, çeşitli süs eşyaları ve tıp aletleri sergilenmiştir. Ayrıca Aşağıçavuş tümülüsünde bulunan Helenistik döneme ait heykeller, kandiller, vazolar, cam şişeler, altın takılar onları tamamlamaktadır.

Grek Sikkeleri

Müzenin üçüncü salonunda, Assos (Behramkale) kazılarından çıkan buluntular, mermer büstler, Grek, Roma, Lydia ve Bizans dönemine ait elektronlar, altın, gümüş, bronz sikkeler ile İslami dönem sikkeleri sergilenmektedir.

Müzenin dördüncü salonu tümü ile Çanakkale’nin 10 km. güneyinde bulunan ve dünyanın en eski tümülüslerinden olan Dardanos tümülüsünden çıkan objelere ayrılmıştır. Bu objelerin başında iskeletler, süs eşyaları, ipek kumaş parçaları, sepetler, müzik aletleri, kül kapları, kandiller, figürinler, amphoralar, cam eşyalar ve altın süs eşyaları ile diademler gelmektedir.

Müzenin beşindi salonunda ise Gölpınar kazısında bulunan mermer heykel ve parçaları, fildişi eserleri, iğneler, kemik taraklar ve ağızlıklar ile amphoralar, mermer kitabeler bulunmaktadır. Bu bölümün en önemli eserlerinin başında Perseus heykeli gelmektedir.

Müze bahçesinde ise çeşitli lahitler, mermer kitabeler, sütunlar, sütun başlıkları ve büyük boyutlu heykeller sergilenmektedir.


İzmir Caddesi
Tel (0286) 217 65 65
Fax (0286) 217 11 05


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 8 Şubat 2008 Cuma 11:15:31
Güncelleme :12 Mayıs 2009 Salı 12:40:05

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?