30
Mayıs
2024
Perşembe
HAVSA - EDİRNE
Belediye Sayfaları

Oğulpaşa, Edirne'ye örnek olacak

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından 2004 yılında açılan Oğulpaşa Kapalı Devre Sulama Sistemi; Vali Mustafa Büyük, Milletvekili Necdet Budak ve birçok daire müdürünün katılımıyla ziyaret edildi. Damlama sulama sisteminden oldukça memnun kalan köylüler ikinci etabın yapılmasını istedi.

Toplamda 3 bin 200 dönüm tarım arazisini sulayan sistemin 650 dönümü damlama, kalan 2 bin 550 dönümü ise fıskiye sistemi ile gerçekleştiriliyor. DSİ 11'nci Bölge Müdürlüğü tarafından açıldıktan sonra 25 yıllığına borçlanma yoluyla köy sulama kooperatifine kuyular devredildi.

İl Özel İdaresi de sulama sistemini çiftçiye hibe etti. 3 bin 200 dönüm tarım arazisinde oldukça verimli tarım yapma imkanının bulunduğu Oğulpaşa Köyü'nde 150 dönüm silajlık ve tanelik mısır, 250 dönüm ayçiçeği, 50 dönüm yonca ekiliyor.

Köyde yapılan törene katılan Edirne AK Parti Milletvekili Necdet Budak, Trakya topraklarının uzun yıllar sudan mahrum bırakıldığını söyledi. Yeni dönemde Trakya'nın verimli topraklarını su ile buluşturup Trakya tarımını şaha kaldırmayı hedeflediklerini söyleyen Necdet Budak, gölet ve yeraltı suyu çalışmalarına da ilerleyen günlerde başlayacakları müjdesini verdi.

Uzun yıllar Trakya'da tek ürüne dayalı tarım yapıldığını ifade eden Budak, "Halbuki Trakya toprakları o kadar verimli ki birden fazla ürüne dayalı tarım yapılabilir. Bunun en güzel örneğini Oğulpaşa köylüsü bugün burada veriyor. Bu sistem sayesinde birçok köyümüz yıl içinde ikinci ürünü alacak" dedi.

Edirne Valisi Mustafa Büyük ise Trakya'nın Türkiye'nin en verimli topraklarından biri olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bu durum göz önünde bulundurularak daha fazla hizmet etmeliyiz. Köylümüzün ürettiği ürünleri bugün burada görüp tatma fırsatı bulduk. Umarım Oğulpaşa Köyü, Edirne'mizin diğer büyün köylerine örnek olur."

Vali Büyük'ün konuşmasının ardından Havsa Kaymakamı İlhami Doğan ve Oğulpaşa Köyü Muhtarı Ahmet Cebe, sulama sistemi ile ilgili teknik bilgiler verdi.

Konuşmalardan sonra protokol için hazırlanan yemeğe geçildi. Sulama sistemi sayesinde ikinci ürününü alan köylünün yetiştirdiği tarım ürünleri köyü ziyarete gelen protokole ikram edildi. Yemekte, köyün ikinci mahsulü olan domates, biber, kavun karpuz ve mısırın yanı sıra köy böreği ve ayran konuklara ikram edildi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın katıldığı törenle 2004 yılında birinci etabı açılan Oğulpaşa'daki damla sulama sisteminin ikincisinin de açılması için DSİ Genel Müdürlüğü'nün oluru bekleniyor.

Köy Muhtarı Ahmet Cebe, sulama sisteminin ikinci etabının da açılması ile birlikte toplamda 7 bin 400 dönüm tarım arazisinin sulanabileceğini söyleyerek, "İlk etabımızda 3 bin 200 dönüm araziyi sulayabiliyoruz. Bu etaptan köylünün sadece yüzde 15'i faydalanabiliyor. Fakat ikinci etap açıldıktan sonra köylünün yüzde 85'i sulamadan faydalanacak. Bu da daha çok ürün demek. İkinci etap için her şey hazır. Sadece DSİ Genel Müdürlüğü'nden gelecek 'Olur' cevabını bekliyoruz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2008 Pazartesi 18:36:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?