19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

AK Parti Edirne Milletvekili Necdet Budak’ın AB ile ilgili çalışmaları

AK Parti Edirne Milletvekili Necdet Budak’ın AB ile ilgili çalışmaları

Daha sonra Almanya Yeşiller Partisi Lideri Reinhard Bütikofer ; Heyet Başkanı olarak İnsan Hakları Politikaları ve İnsani Yardım İşleri Federal Hükümet görevlisi Cludia Roth ve beraberindeki milletvekilleri Komisyonumuzu ziyaret ettiler. Yaklaşık 1,5 saat süren toplantıda; bizim ilerleme raporunu nasıl değerlendirdiğimiz,Türkiye'ye ayrımcılık yapılıp yapılmadığı, Türkiye'deki bölgesel farklılıkların giderilmesi için neler yapacağımızı ve bunun ne kadar zamanda tamamlanacağı ile ilgili bizlerden bilgi aldılar. Ayrıca komisyonumuz, heyetin, eğitim alanında kız ve erkek çocuklar arasında fırsat eşitliğinin nasıl sağlanacağı ve 17 Aralıktan sonra Türkiye'nin nasıl bir program izleyeceği ile ilgili sorularını da yanıtladı.
Görüşmede, Almanya Yeşiller Partisi Grubunun , tıpkı İsveçli Parlamenterler gibi, Türkiye'ye AB konusunda tam destek vereceklerini ifade ettiler. Geçtiğimiz yıllar içinde Almanya Yeşiller Partisi Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki sert tutumlar sergilemiş ve bu konuda olumsuz açıklamalar yapmıştı. Bu tutumlarının değişmesi ve ılımlı bir hal almasında en önemli etken Türkiye'nin AB Üyeliği için uyguladığı istikrarlı ve ikna edici politikasıdır. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ve Dışişleri Bakanımız Sayın Abdullah GÜL başta olmak üzere iktidarıyla, muhalefeti ile milletvekillerinin yurt dışında gerçekleştirdiği olumlu lobi çalışmaları ve TBMM komisyonlarının yaptığı görüşmeler Avrupa Ülkelerinin Türkiye'ye yaklaşımını değiştirmiştir. 6 Ekim 2004 tarihinde İlerleme Raporu'nun yayınlanmasıyla da bu lobi çalışmaları hızlandırılmıştır. Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde en önemli engel olarak görülen Fransa ve Almanya hükümetleri ile Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı görüşmeler neticesinde gerek Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve gerekse Almanya Başbakanı Gerhard Schröder tutumlarını değiştirerek Türkiye'ye destek vereceklerini açıklamışlardır. Ayrıca bu görüşmelerde , Türkiye'nin Avrupa Birliği Üyeliğine yaklaşımının ; açık,kesin ve net bir biçimde, “tam üyelik” olduğu ve bunun ötesinde başka bir formülün kabul edilemeyeceği de Başbakanımız Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından belirtilmiştir.
Yeşiller Grubu da ziyaretin ardından 17 Aralıkta çok büyük bir ihtimalle Türkiye'ye müzakere tarihinin verileceğini ve bunun AB ve Türkiye'nin en önemli gündem maddesi olduğunu dile getirdiler. Müzakere tarihinin başlamasıyla da Türkiye'nin, AK Parti Hükümeti başta olmak üzere Parlamentosuyla, sivil toplum örgütleri ile, vatandaşıyla, AB konusunda bu güne kadar sergilenen kararlılığı sürdüreceğine ve AB ye tam üye olarak gireceğine inandıklarını belirttiler.
Ben de ; Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili tüm sorunları el birliği ile aşacağımıza inanıyorum."

www.kesanhaber.com
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2004 Cumartesi 23:48:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?