1
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

51 yıllık Divan yeniden tasarlandı

51 yıllık Divan yeniden tasarlandı

Çikolata, pasta ve lokum dendiğinde ilk akla gelen markalardan biri Divan’dır. 51 yıllık bu marka şimdi değişim içinde. Personel kıyafetlerinden çikolataların gramajına, pastanelerdeki parkelerden kutularına kadar her şey değişiyor. Logosuyla bile oynayan Divan bu yenilenme için Maybe Design şirketinin ortakları Boğaç Şimşir ve Erdem Akan ile çalıştı. On bin yeni kutu 10 günde bitti.

Divan pastane zincirinde personelin kılık kıyafeti, pastalar, çikolatalardaki kakao miktarı, gramajlar, kutular, çikolata sergi yerleri, çikolataların üstündeki süsler değişti. Pastanelerdeki mimari tasarımlar ancak önümüzdeki yıl bitecek. "Dünyanın gittiği noktaya gitmeliydik. 51 yıllık markayız, ilk defa ciddi bir tasarım ekibiyle çalışıyoruz" diyor Divan Pazarlama Müdürü Bade Tomruk.

İLK BAŞTA SADECE KUTULARI DEĞİŞTİRMEYİ DÜŞÜNDÜLER

Divan yenilenmek için Maybe Design ile anlaştı. Boğaç Şimşir ve Erdem Akan işe başladıklarında sadece kutuları değiştirmeyi düşündüler. "Başta buzdağının su üzerinde kalan kısmını görmüştük. Daha sonra işin kutularla bitmeyeceğini anladık. Dağınık çalışmak istemedik ve her şeyi değiştirmeye karar verdik. Divan’ın gelenekselliğini, gerekli olan modernleşmeyle birleştirdik." İki tasarımcı, süreci böyle anlatıyor.

İlk lansman, Divan çalışanlarına yapıldı çünkü personel yenilenmeyi kabullenmediği sürece projenin başarılı olma şansı yoktu.

Her şeyden önce ürün gamında değişiklik yapıldı. Sadece çikolata, lokum ve pastaya odaklanan bir pastane olmaya karar verildi. Pralin çikolatalarının sayısı 55’ten 15’e düşürüldü. "Böylece tüm pralin çeşitleri tek kutuya sığabiliyor. Hediye edilen kişi, hepsini tadabiliyor. Eskiden hediyeyi alanın insafına kalmıştı, onun beğenisine göre seçilen birkaç çeşitlerden oluşuyordu kutular." Tasarımcılar, çikolatalar üzerinde de ayrıntılı bir çalışma yaptı: "Boylarını birbirine çok yakın hale getirdik. Renklerini, lezzetlerini ve şekillerini bir bütün haline getirmeye çabaladık."

KIYAFETLERDEKİ AYRINTILAR KUTULARDAKİYLE AYNI

Yenilenme projesinin en önemli unsuru, Divan’ın her şeyine bir bütünlük kazandırmaktı. Bu amaçla personelin kıyafetleriyle kutular arasında bile bir bağ oluşturuldu. Kadın personelin kıyafeti etek ve yelekten oluşuyor. Yeleklerin yakaları yuvarlak kesimli ve kıvrılan bir bölümü var. Bu bölümden altın renkli astar görünüyor. Aynı renk ve kesimler, yeni kutularda da göze çarpıyor.

Divan Çırağan Sarayı’nda 13-14 Aralık’ta yapılan Marka Konferansı’nda bir stand kurarak ilk lansmanını yaptı, yeni ürünlerini sergiledi ve inanılmaz bir talep gördü. 15 Aralık’ta yeni ürünler ve kutular mağazalarda satışa çıktı. İlk aşamada 10 bin kutu 10 gün içinde tükendi.

Tasarımcılar, Divan’ın logosuyla da oynadılar ama çok büyük bir değişiklik yapmadılar. Yeni kutularda logonun üçte ikisi gözüküyor, böylece müşterilere bir bütünün parçasını satın aldıkları hissettiriliyor. Boğaç Şimşir ve Erdem Akan "İnanıyoruz ki bu yenilikler en az 10 yıl idare eder" diyorlar.

PASTANELER MÜCEVHERCİ DÜKKANI GİBİ OLACAK

Divan pastaneleri, yeni haliyle mücevherci dükkanına benzeyecek. 12 pastaneden Anadoluhisarı 15 Ocak’ta, İstinye şubesi de şubat sonunda yeni haline kavuşacak. Diğer 10 pastanedeki değişim 2009’a kadar tamamlanacak. Her pastanede aynı malzemeler kullanılıyor. Pastaneye girdiğinizde siyah bir mermer sütunla karşılaşacaksınız. Üstünde bir LCD ekran olacak, orada Divan’ın moda fotoğrafçısı Murat Sargın tarafından çekilmiş çikolataları, pastaları ve lokumları görülecek. Mermer sütunun önünde bir hoşgeldiniz masası olacak, ürünler orada ikram edilecek. Masadaki vazoda, tazeliği simgeleyen günlük çiçekler bulunacak. Çikolata ve pastalar mücevher dükkanındaki gibi cam standlarda, yüzüklerin konduğu mücevher sergileme alanlarına benzeyen, çikolata adalarında sergilenecek. Duvarlarda arkadan aydınlatmalı nişlerde de ürünler bulunacak.

Yayın Tarihi : 29 Aralık 2007 Cumartesi 16:39:29
Güncelleme :29 Aralık 2007 Cumartesi 16:54:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?