3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

İstanbul'da ulaşım sorunları

"İstanbul'un Ulaşım Sorunları" toplantısı İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Marmara Salonu'nda yapıldı. Toplantıya katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'da trafik sorununun çözülebilmesi için vatandaşların toplu taşıma araçlarını tercih etmeleri gerektiğini söyledi.

"İstanbul'un Ulaşım Sorunları" toplantısına, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bayındırlık ve İskan Bakanı Nafiz Özak, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Emniyet Müdürü Cemalettin Cerrah, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, birçok bürokrat, öğretim üyesi ve uzmanlardan oluşan heyet katıldı.Toplantı sonunda basın toplantısı düzenlendi.Toplantıya Ulaştırma Bakana Binali Yıldırım, Bayındırlık ve İskan Bakanı Nafiz Özak, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş katıldı. Basın toplantısında konuşan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın ev sahipliğinde yapılan toplantıda bakan, milletvekili arkadaşlarımız belediye başkanı ve valimizle birlikte yaptığımız toplantıda İstanbul'un ulaşım sorunlarına çözüm yollarına değerlendirme imkanı bulduk.

Hepinizin bildiği gibi İstanbul'da 1960 yıllardan sonra başta iç göç nedeniyle nüfus artışı ve sanayi toplumuna doğru gelişen eğilim karşısında şehircilik açısından planlı bir döneme geçilmemiş, artan nüfusa ve her geçen gün büyüyen şehrin ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte imar planları yapılmış olsa da ulaşım altyapı yatırımları yapılmamıştır. İstanbul'da son 20 yıl içerisinde her ne kadar ulaşım altyapısını iyileştirmeye yönelik tedbirler hayata geçirilse de, özellikle toplu ulaşımın tercih edilmesi, karayolu ağırlıklı ulaşıma önem verilmesi, köprü geçişlerinde düşük toplu taşıma araçlarının kullanımı, denizin ulaşımındaki öneminin son dönemlere kadar sağlanmamış olması gibi nedenlerle İstanbul ulaşım trafiğinin tıkanmasına neden olmuştur. İstanbul'daki oranlarına bakıldığında taşımaların 100'de 84'ünü karayolu, 100'de 7'sini raylı sistemler ve 100'de 4'ünün deniz yoluyla yapıldığı görülecektir. İstanbul'da trafiğin çözülebilmesi için halkın, çoğunlukla toplu taşıma araçlarını tercih etmesi gerekmektedir. İstanbul'da insan taşımacılığından çok araç taşımacılığı yapılmaktadır" dedi.

Toplantı sonunda kısa, orta ve uzun vadeli çözümlerin ortaya çıkarıldığını Belirten Bakan Yıldırım, "Bunların birincisi İstanbul'daki ulaşımın tek elde toplanması, ikincisi köprü geçişlerinde nakit ödeme yerine "OGS" ve "KGS" sisteminin kullanılması yaygınlaştırılacak. Boğaz Köprüsü'nden 3 Nisan 2006 tarihinden itibaren sadece "OGS"ve"KGS" li araçlar geçebilecek, raylı sistemlerinin geliştirilmesi için daha fazla kaynak sağlanacak, tercihli şerit uygulamasına geçilecek, İstanbul'da tek bilet uygulaması yapılacak, kaza sonrası ölümle ve yaralanmalı kazaların haricindeki kazalarda trafik polisi beklenmeyecek, karşılıklı anlaşmalarla sorun çözülecek" diye konuştu.

Denizde toplu taşımayı yaygınlaştırmak için ek seferler yapılacağını da işaret eden Bakan Yıldırım, "Ağır vasıtaların taşınması için RORO gemileriyle taşınması düşünülmektedir. Marmaray projesi merkezi yönetimden gelen katkıyla beraber daha da hızlandırılacak. Ayrıca üçüncü bir Boğaz Köprüsü yapılması ve Avrupa yakasında 20 milyon yolcu kapasiteli ikinci bir uluslararası havaalanı yapılmalıdır" şeklinde konuştu.

Basın toplantısında İstanbul'daki minibüsler ve otopark sorunları ile ilgili sorulan soruları yanıtlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, açıklamasında, "11 tane farklı toplu taşıma yönetimi var. Bunlardan biri de minibüs taşımacılığı. Bunlardan meslek odaları sorumlu minibüsler belli noktalara kadar girebiliyor. zaten, birçok minibüsü büyüterek ulaşımı hızlandırdık. Otopark sorunu ile ilgili olarak çalışmalarınız mevcut. Korsan otoparkçıları ortadan kaldırmak için emniyet ve belediyeleriniz ortak olarak çalışmaktadır" dedi. Topbaş, ayrıca trafik sorununun çözümünde İstanbul'un pilot bölge olacağını dile getirdi.

.
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2006 Pazar 01:19:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?