2
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

İstanbullu taksicilere mesleki eğitim veriliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin taksicilerin eğitimine yönelik olarak başlattığı "Mesleki Geliştirme ve Uyum Kursları", Başkan Kadir Topbaş'ın "Kent Kültürü" konusunda verdiği ilk dersle başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin taksi şoförlerine yönelik hazırladığı "Mesleki Geliştirme ve Uyum Kursları", Saraçhane Belediye Sarayı'nda düzenlenen törenle başladı. Çok sayıda taksicinin katıldığı törende İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mesut Pektaş ve İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası Başkan Vekili Mustafa Silahyürekli de yer aldı.

Törende taksici esnafına hitap eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, taksi şöförlerinin eğitimi konusu üzerinde yıllardan beri durulduğunu, ancak bir türlü gerçekleştirilemediğini belirterek, "AB'ye girme süreci başlatmış olan ülkemizin lokomotif kenti ve 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti olma yolundaki İstanbul'da, özellikle hizmet sektörlerinin daha güzel hale getirilmesi gerekiyordu. Bunların başında da taksi ve taksi hizmetleri olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

İstanbul'da yaklaşık 38 bin taksi bulunduğunu, ilk etapta Avrupa yakasındaki 6 bin taksi şoförüne 6 ay süreli kurs verileceğini açıklayan Başkan Topbaş, şoförlerin halkla ilişkiler, çevre ve şehir bilinci, trafik mevzuatı ve kuralları, turizm, ilkyardım, tarih bilinci ve ahlaki değerler konuları ile İngilizce ders alacaklarını ve kursu bitirenlere sertifika vereceklerini kaydetti.

Turistlerin ilk tanıştığı kişinin taksiciler olduğunu hatırlatan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Arzu ettiğimiz Avrupa standartlarında kaliteli, güzel bir hizmet verebilmek. Her şeyden önce İstanbul'u bir turizm kenti yapmaktaki adımlarımızda geldiğimiz mesafe önemli. Bu adımlar 2005 yılı itibariyle 5.5 milyona ulaşan bir turizm girdisi sağladı İstanbul'a. Bu yıl itibariyle bunu 7 milyonlara, 10 milyonlara doğru, hatta çok daha ilerlere doğru gideceksek burada, kentte hizmet veren bütün sektör temsilcilerinin davranışları ve hizmetlerinin de bu kalitede olması gerekiyor. İnanıyorum ki taksici esnafı da bu davranışlarıyla çok daha kaliteli hizmet karşılığında daha fazla tercih edilir hale geleceklerdir, dolayısıyla ekonomik girdileri artacaktır. İşte bu amaçla taksi şoförlerine yönelik mesleki geliştirme ve uyum kursunu başlatıyoruz."
Taksi sürücülerine seslenen Kadir Topbaş, "Sadece direksiyona geçmek, arabayı bir yerden bir yere götürmek değil, bir hizmet sektöründesiniz, müşteri memnuniyetini sağlamanız gerekiyor. Her şeyden önce kullandığınız aracın, yani işyerinizin kalitesi önemlidir" dedi.
Taksi şoförlerini bilinçlendirmeyi trafikle ilgili becerilerini müşteri ilişkilerini geliştirmeyi ve taksilerin daha çok tercih edilir hale gelmesini hedeflediklerini anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bu gerçekleşirse İstanbul trafiğinde de önemli bir rahatlamanın ortaya çıkacağını söyledi. Araçların standartlarıyla ilgili çalışmalar da bulunduğunu anlatan Topbaş, üretici firmaların tekliflerini hazırladığını, araçların daha kolay değiştirilmesinin sağlanacağını kaydetti.

İstanbul taksicilerinin kendilerine, "İstanbul Beyefendisi" denildiği gibi çok saygılı, efendi, ağırbaşlı ve kültürlü dedirtmeleri gerektiğini vurgulayan Topbaş, "Böyle olursa vatandaşlar taksileri daha çok tercih ederler ve sizlerin de ekonomik girdileriniz artar. Araçlarınızın içi toz toprak olur, gidilecek yeri bilmez ve güven vermezseniz o zaman tercih edilmezsiniz" diye konuştu. Topbaş, ileride araçlarda da bazı standartlara gideceklerini ve damalı hale getireceklerini, kurstan sertifika alan ve yeni araçları kullananlara ayrı bir tarife uygulayarak rekabet oluşturacaklarını da sözlerine ekledi.

İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası Başkan Vekili Mustafa Silahyürekli de aylar öncesinde projesi hazırlanan bir çalışmanın ilkinde bulunduklarını belirterek, "Geçen yaz AKM'de bir yemekte karşılaştığımız Başkanımız Kadir Topbaş, 'taksiciler ve şoförler için daha güzel neler yapabiliriz' diye sordu ve bizim talebimizi geri çevirmedi. Kendisine şükranlarımı arz ediyorum" şeklinde konuştu.

Törenin sonunda Mustafa Silahyürekli, Topbaş'a bir teşekkür bir plaket sunarken, Başkan Kadir Topbaş da Silahyürekli'ye İstanbul'un simgesi olan lalelerden bir buket verdi. Topbaş daha sonra, Silahyürekli'nin kullandığı ticari bir taksiye binerek Saraçhane Belediye Sarayı önünde kısa bir tur attı.

.
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2006 Cumartesi 14:13:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali süzen IP: 88.233.136.xxx Tarih : 29.05.2006 16:30:56
verilen kursun yerini ve satini belirtmemisiniz lütfen bununla ilgili bildirgeyide belirtirseniz iyi olur