PARILTI Görmeyen ve Az Gören Çocuklara Destek Derneği, internet sitesini yeniledi. Bebeklik çağından lise mezunu olana kadar görme engelli bir çocuğun eğitimini normal çocuklar gibi yapabilmesinde destek olan dernek, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey'in destekleriyle, İstanbul'da karma eğitim sistemini başlattı.
Karma eğitim sisteminde, görme engelli bir çocuk, ilköğretim okulundan itibaren, normal gören çocuklarla aynı sınıfa gidiyor.
Genel Başkanlığını Psk. Dr. Hale Bacakoğlu'nun yaptığı derneğe şu numara ve adreslerden ulaşmak mümkün:
Mail Adresimiz: parilti2003@yahoo.com
Telefon : 0 216 449 39 39
Adres: Murat Paşa Caddesi Üner Apt. No: 18/2 Ziverbey/Kadıköy
PARILTI KENDİSİNİ BÖYLE TANITIYOR:
BİZ KİMİZ
Görmeyen ve az gören çocuklara destek amacıyla çocukların aileleri tarafından kurulmuş bir derneğiz.
Derneğimize üye olan çocukların bir çoğu tüp bebek ve erken doğum nedeniyle bir kısmı da kanser tedavisi için geçirdikleri beyin ameliyatı neticesinde görmeyen ve az gören durumundadırlar.
AMACIMIZ
Görmeyen ve az gören çocukları doğumlarından, eğitimleri tamamlanana kadar her alanda yaşıtlarıyla aynı seviyeye getirmek için gerekli desteği sağlamaktır.
FAALİYET ALANLARIMIZ
1. Okul öncesi çağında ki çocuklar ve erken müdahale
a. 0-6 yaş arasındaki görmeyen ve az gören çocukların gelişimlerini, gören yaşıtları ile aynı seviyeye getirmek için erken müdahale merkezi kurmak.
b. Erken müdahale merkezinde çalışacak eğitimciler yetiştirmek ve aileleri eğitmek.
c. Kullanılacak olan eğitim ve oyun malzemelerini tedarik etmek, çocuklara baston temin etmek ve eğitimini vermek.
d. Az gören çocuklara yönelik görmeyi kullanma eğitimi vermek ve bu konuda eğitimcilerin yetiştirilmesini sağlamak.
e. 3-6 yaş arasındaki az gören ve görmeyen çocukların kaynaştırma eğitimi çerçevesinde, gerek Milli Eğitim Bakanlığına bağlı gerekse özel ana okulu ve yuvalara alınmasını sağlamak.
2. Okul çağındaki çocuklar
a. 6 yaştan itibaren gören çocuklarla birlikte, kaynaştırma programı çerçevesinde ilk öğretim ve liselere devam eden çocuklara gerekli durumlarda, okul haricinde destek öğretmen sağlamak.
b. Çocukların eğitimlerini yaşıtlarıyla aynı şartlarda sürdürebilmeleri için gerekli olan kabartma yazı daktilosu, bilgisayar, bilgisayarda yararlanılacak ekran okuma programı ve kabartma yazıcı, az gören çocuklara yönelik görüntüyü büyüten programlar temin etmek.
c. Anadolu liseleri ve üniversite sınavlarına hazırlık için gereken desteğin verilmesini sağlamak.
3. Spor
Görme engelli çocuklara faaliyetlerinde faydalanabilecekleri spor ve oyun alanlarının temini için gerekli desteği sağlamak.
4. Sosyal ve kültürel etkinlikler
a. Az gören ve görmeyen çocuklar konusunda toplumu bilinçlendirmek;bu amaca yönelik halka açık seminerler düzenlemek, yayınlar ve çalışmalar hazırlamak.
b. Görmeyen çocuğa sahip ailelerin iletişimini sağlamak ve bu amaçla çeşitli eğitim programları ve konferanslar düzenlemek.
UNUTMAYALIMKİ;
Arkasında sağlam bir aile, iyi bir eğitimci ve bilinçli bir toplum olduğunda engelli çocuk kalmayacaktır.
HEDEFLERİMİZ
Kısa vadede çocukların gören yaşıtlarıyla aynı ortamda eğitim almalarını sağlamak,
Uzun vadede ise bağımsız, kendine güvenen, kendisiyle barışık, çevresiyle uyumlu, meslek sahibi ve toplumda saygın yeri olan mutlu birey olmalarını sağlamaktır.
***
Kuruluş
Parıltı derneğini kurarken amacımız heyecanımızı sevincimizi çalışmalarımızı sizlerle paylaşmak bir dost olarak yanınızda ve yakınınızda olmaktı. Bizler derneğimizi kurmadan önce bir araya gelerek heyecanımızı, sevinçlerimizi ve üzüntülerimizi paylaşıyor,tecrübelerimizi ve bilgilerimizi birbirimize aktarıyorduk.Paylaşımımız o kadar çok heyecan vericiydi ki bu enerjimizi çocuklarımız, onların yarınları ve ulaşmak istediğimiz diğer çocuklar için şekillendirip işlevsel hale getirmeliydik.
İşte bugün bu heyecan ve erdemle karşı karşıyayız. Birlikte çok daha iyi çok daha güzel işler yapacağız.
Evet.... Bizler görmeyen ve az gören çocukların aileleriyiz.
Engelli olmaları her ne sebeple olursa olsun ister erken doğum, ister tüp bebek ya da kanser tedavisi insan olmanın gereği hemen hepimizin
başına gelebilecek sebeplerdi.Bizlerin her zaman karşılaştığı sorular;
Ameliyat ettirdiniz mi? Belki ilerde görebilir...Hiç ümit yok mu? Gibi..
Tabii ki bunlar daima olumlu cevap verebilmek istediğimiz sorular fakat
ivedilikle düşünülmesi ve çözülmesi gerekli çok daha önemli bir konumuz var ki oda EĞİTİM....
Çocuklarımızın;kendine güvenen, kendisi ile barışık, çevresiyle uyumlu,meslek sahibi ve toplumda saygın yeri olan mutlu bireyler olabilmeleri için öncelikle EĞİTİM.
Bu amaçladır ki bizler çocuklarımızın doğumlarından itibaren eğitim süreçleri tamamlanana kadar yaşıtlarıyla aynı ortamda eğitim alması ve aynı seviyeye gelmeleri için gerekli her türlü desteği sağlamalıyız.
Çocuğunuzun görmediği size söylendiğinde neler hissettiniz?
Kimlerle paylaştınız? Kendinizi yalnız mı hissetiniz? Sorularınıza yanıt bulabildiniz mi?
Oysa sizinle aynı duyguları paylaşan bir çok anne ve baba var.Bizler de onlardan biriyiz. Biliyor musunuz aslında çocuklarımız bizlerden daha güçlü, bizler onlardan birkaç adım önde olmalıyız.
Onlar büyüme mücadelesi verirken bizler kabul etme safhasını kısa sürede atlatıp ve onların görmediğini kabul edip daha güçlü ve bilinçli olmalıyız.
Çocuklarımıza yardımcı olalım,onların yarınlarını daha bilinçli kuralım. İnanın ki çocuklarımız algıladıkları dünya içinde çok mutlular ve daha gerçekçiler.
Bir çiçeğin güzelliğini çocuğum göremiyor diye üzülmeyin bilin ki o çiçeğin daha güzeli çocuğunuzun hayallerin de bulunmaktadır.
Gelin sizlerle birlikte bir paylaşım içinde olalım .
Eğitimcilerle birlikte hem siz hem de çocuğunuz eğitim görsün ne dersiniz?
Hedefimiz olan erken müdahale merkezimiz bu anlamda isteklerimize cevap verecektir.Aslında kısmen derneğimizde gerçekleştirilebilen bu hizmet hepimizin desteğiyle daha büyük bir boyut alacak ve genişleyip daha çok çocuğa ulaşacaktır.
Çocuklarımız aynı dünyada yaşıyor o halde onları neden soyutlayalım.
Onlarında kendi yaşıtlarıyla birlikte eşit şartlar da eğitim hakları var.
Kaynaştırma eğitimi çerçevesinde 4-6 yaşları arasında yuvalara ve anaokullarına 7 yaşından itibaren de eğitimlerine ilköğretim ve liselerde gören yaşıtlarıyla birlikte eşit şartlar da devam etmeleri sağlanmalıdır.
Çünkü çocuklarımız gören çocuklardan daha çok uyaran almakta öğrenme kapasiteleri doğal olarak artmakta küçüklükten itibaren birlikte yaşamakla engellerini daha rahat kabul edip daha kolay uyum sağlamaktadır.
Olayın diğer bir boyutu ise toplumun engelliyi yaşam içinde kabul etmesidir ve bu da küçük yaşlardan başlayarak gören ve görmeyen çocukların günlük yaşantıda birarada olmasıyla kendiliğinden oluşur.
İşte bizler sizlerle amaçlarımızı hedeflerimizi sevgimizi paylaşmak için
Bir araya gelerek 26 Şubat 2003 tarihinde
PARILTI GÖRMEYEN ve AZ GÖREN ÇOCUKLARA DESTEK DERNEĞİ’ni kurduk.
UNUTMAYALIMKİ;
Arkasında sağlam bir aile, iyi bir eğitimci ve bilinçli bir toplum olduğunda engelli çocuk kalmayacaktır.
Kurucular ;
Asrican KOZOK
Hülya AŞELETEN
Münevver KAYAMAN
Suna YÜKSEK
Ayşen ALAKAYA
Sibel KAŞ
Bekir Sıtkı TURGUT
Aydın KOCACENK
Yönetim Kurulu ;
Başkan: Hale BACAKOĞLU
Başkan Yardımcısı: Asrican KOZOK
Başkan Yardımcısı: Münevver KAYAMAN
Sayman: Ayşen ALAKAYA
Sekreter: Suna YÜKSEK
Üye: Sacit SERİM
Üye: Sibel KAŞ
Denetim Kurulu ;
İlhan YILMAZ
Hilmi ESEN
Birol AYDIN
Çocuklar Hakkında Bilgiler ;
Bu güne kadar derneğimize bilgileri ulaşan çocuk sayısı toplam 142 dir.
Bunların yaş, okul ve engel durumuna göre dağılımı ise şöyledir;
Toplam özürlü çocuk sayısı: 222
Görmeyen çocuk sayısı: 131
Az gören çocuk sayısı: 52
Çok özürlü çocuk sayısı: 39
0-3 yaş arası çocuk sayısı: 60
4-6 yaş arası çocuk sayısı: 77
6 yaş üstünde ki çocuk sayısı: 85
İstanbul Anadolu yakasında ki çocuk sayısı: 69
İstanbul Avrupa yakasında ki çocuk sayısı: 86
İstanbul dışında ki çocuk sayısı: 67
ben parıltı derneğini 2 sene önce telefola aramıştım.ozman izmirde oturuyordum oglumda 5 yasındaydı.sağolsunlar çok ilgilendiler izmire,görme engelli oğluma daha iyi yardımcı olmam için dergiler yolladılar ve devamlı ilgilendiler.özeliklede hale hanıma çok teşekkürler.
ben belcika da oturmaktayim 10 senelik evliyim iki tane oglan var biri 8 biri 6 yasinda 8yasinda olan oglum yakini farkedemiyor 6 yasinda olanda hic gormuyor 3senedir yatili okulda kaliyor ilk okula basladiginda sadece agliyor kendi basina ayakta bile duramiyordu simdi ise kelime kelime konusuyor ve istedigi zaman kendi basina yuruyor siteyi tesadufen buldun faliyetlerinizi okudum cok beyendim bilirsinizki basina gelice insan daha iyi anliyor sadece size bir sorum var 6yasinda olan oglum kati gic birsey yemiyor ve eline bile almiyor sadece sut pudink ve batetes kizartmasi yiyor zorladigim zamanda kendini ve bana vuruyor bu konuda bana yardim ederseniz sevinirim hayirli isler basarilar
merhaba ben sultan 5 yasında gorme engelli kızım var daha once sıze basvurmustum bır kerede sıze getırmıstım nazlı denız tantan bazı problemlerden dolayı bır daha getıremedım kasımın 25de 6yasına gırıcek ve sımdı sıze getırmek ıstıyorum ne zaman getırıyım saat kacta sapncada oturuyorum nazlının yasında adapazar ızmıt cevresınde nazlının yasında nazlı gıbı olan kımse varmı onların aılerıyle tanısıp gousmek ıstıyorum cunku nazlı cok yalnuzlık cekıyor lütfen benı enkısa zamanda bıldırın cunku bu konu hakkında hıc bı bılgım yok ılgınız ıcın tesekkurler 05383191279
evet izmirde görme engelliler adına yapılan işler yok..sadece okul var.inşallah en kısa zamanda rehabilitasyon merkezide kurulur,görme engelli çocukların en ihtiyaç duyduğu şey.bu konularda istanbul çok çok önde trafik ışıklarının bile çoğu sesli.izmirde bir rehabilitasyon merkezi bile yokiken,istanbulda en az 10 tane var.bunun nedeni istanbulda hale hanım gibi öncüler var,görme engellilere değer veriyorlar,diğer görenlerle aynı seviyede görüyorlar.izmirde anaokulu açılmsına çok sevindim.gören kalpler derneği başkanı ercan beye teşekkürler ediyorum.sonunda onca mücadelelerden sonra bir anaokuluna kavuşacak izmir.inşallah tüm görme engelli çocuklarmıza morel olur.sevgiler..
merhaba ben izmirde oturuyorum.üç yaşında görme engelli oglum var.izmirde hiçbir şekilde sadece görme engelli çocukların gidebilecegi rehabilitasyon merkezi yok.aşık veysel görme engelliler okulunda anaokulu açılıcagını söylüyorlar.inşallah dogrudur.açılırsa çocuklarımız için çok iyi olucak.ilginize teşekkürler.
İzmirde ikamet ediyorum. 5 yaşında az gören bir oğlum var. Parıltı derneğinin bizim için çok önemli olan eğitiminden ve psikolojik destekten 4 senedir faydalanıyoruz. Bu eğitim sayesinde Oğlum (Mert) yaşıtlarının seviyelerini, gelişim olarak yakaladı.Türkiyede görme engelli çocuğu olan ailelerin Parıltı derneğinden faydalanmaları gerektiğini düşünüyorum. Dernekte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
sevgili zeliha,,selamlar.ben neden oğlunu yatıla okula verdiğinin sebebleri bilmiyorum.ben vermeyi hiç düşünmedim ve vermeyi aklımdan bile geçirmedim.anneye çok düşkün olurlar ve tek dünyaları anneleri olur büyüyene kadar.herşeyi ben örettim oğluma korkmamayı,cesaretli olmayı,yürümeyi en çokta her gün ihtiyacı olduğu anne sevgisini verdim ona.şimdi kendi bakkala bile tek başına korkmadan gidiyor,temel ihtiyaçlarını kendi yapıyor,2 yaşındayken oda yememeye başladı sebzeleri makarnaları korkuordu yiyeceği yemeğin nasıl bir şey olduğunu anlatamıordum sözle...çok zayıfamıştı.en son düşündüm bir dakika gözlerini kapattığında oğlunun kalbini hissede bilirsin.yemekleri beraber yapmayı teklif ettim ona ve yavaşça ona anlatarak fasulye ayıkladık..pişirdiğim her anı ona anlattım ona karıştırttım.daha sonra elle kendi yemesine izin verdim.makarnalarla oynatım,ona ıspanak yedirtirken temel reisin hikayelerini anlattım,hep cesaretlendirdim,bebekken ayaklarıma bastırtıp beraber adım atarak yürümeyi öğrettim,önündeki tüm engelleri evden yok ettim.ona özgürlük hikayelerini anlatıyorum hala tek başına neler yapabileceğini ballandıra ballandıra anlatıyorum.okula ver çok faydalı ama bence yatılı yollama kendini onun yerine koy bir dakikada olsa.gören çocuklar annesiz kaldığındaki üzüntünün on katını belkide dahada fazlasını yaşatıyorsun ona.ben şimdi görme engellire davranış kitaplarını yeni aldım elime ve okuyorum okudukça ne kadar her şeyi okumadan sevgimle doğru yaptığımı anladım.orada yazanların aynıları yaptım ben hemde hiç birini okumadan önce.tek yaptığım kendimi onun yerine koymak oldu ve dier çocuklarla aralarında hiç bir fark olmayacağını kanıtlamak.onunla devamlı konuşun ben hiç susmuyorum mesala hala ve şimdi oğlum okulun gözdesi.gören yaşıtlarından daha çok bilgisi var.6 yaşındayken yarım gün görenlerle birlikte anaokuluna yolladım.ilk okula kardar görenlerle birlikte okudu.ve altı noktayıtam öğrendiğinde 3.veya4. sınıfa giderken yine görenlerin okuluna yolluyacağım kısmetse.umarım bu yazdıklarım,anlattıklarım sizin için faydalı olur.allah yardımcınız olsun ama şunu unutmayın ne olur,onlar çiçek bakıma ihtiyaçları var,daha çok açsın diye.sevgiye ihtiyaçları var,küsüp solmasınlar diye.oğlunuzu benim için kocaman öpün sevgiler.
merhaba sultan,benim sapancada evim var benimde oğlum görme engelli.üstte yazılarımıda okursan sevinirm.bende broşürler var,elimde çok kaynak kağıtlar var.sana çok yardımcı olacaklardır inanıyorum.eğer istersen ben onları sana verebilirim istediklerinin fotokopisini çekebilirsin.yardımcı olabilirim sapancaya geldiğimde oğlumlada kızını görüştürebilirim.bu arada şunu hiç bir zaman unutma görme engelli olması her zaman görme engelli arkadaşı olacak anlamına gelmez.benim oğlum görenlerle birlikte 2 sene anaokuluna gitti.gidiyormu bilmiyorum ama gitmiyorsa muhakkak yolla.çocuğunun gelişimi için çok önemli,arkadaşlarıda olacak,ona motivede olacak,aslında anlatılcak çok şeyler var,satırlar yetmez.birde aklında olsun götürdüğünde alamayız diyemezler hakları yok kanun var boyun eğme sakın.birde benim oğlum 1 yıl normal rehabilitasyon merkezine gitti.görme engellilere özel öğretmenler olmaları gerekmiyor neler yapılacağını hep ben anlattım onlara.bol bol oyun hamuru oynat,boş ilaç kutularını açıp kapattır,şişe kapaklarını açsın kapasın,en önemli olanlardan biride bol bol kitap oku ona parmak gelişimi çok önemli okuma yazmada.yoksa okula geç alıyorlar.son seneniz gibi gözüküyor okul için çok iyi değerlendirmeni tavsiye ediyorum saygılar..
selam öncelikle böyle bir derneğin varolduğunu bilmek beni mutlu etti benim 28.02.2010 doğumlu bir öğrencim var H50.1 EKZOTROPYA. H55 NİSTAGMUSUE DÜZENSİZ GÖZ HAEKETLERİ ÖZÜR ORANI-- YÜZDE 50 BU ŞEKİLDE TEŞHİS KOYMUŞLAR BEN BU ÖĞRENCİME NASIL YARDIMCI OLABİLİRİM SİZDEN BU KONUDA YARDIM İSTİYORUM
merhabalar. Parıltı hakkında çıkan haber çok güzel. fakat bazı bilgiler değişti. haberde bugünlerde yeniden okunan bir haber olduğundan ulaşmak isteyenler zorluk çekmesin diye düzeltmek istedim izniniz olursa. Derneğimizin adı Parıltı Görmeyen Çocuklara Destek Derneği. Derneğimizin adresi:Büyükdere cd. Bentek İş Merkezi No:47 K:2 D:2 Mecidiyeköy İstanbul. Tel:0212 288 51 44. Aşağıdaki yorumlarda derneğimize ulaşmak isteyenler olduğunu okudum. Bunun için www.parilti.org.tr adresindeki çocuk başvuru formunu doldurursanız yetkili arkadaşlar sizlere en kısa zamanda döneceklerdir. bunun yerine telefon açıpta randevu da alabilirsiniz. Yine aşağıdaki yorumlarda çocuğunu yatılı körler okuluna gönderen bir annenin yazısını okudum. Hangi şartlar altında oaraya gönderdiğini tabiki bilemiyorum. Ama biz dernek ve eğitimcilerimiz olarak sadece görme engeli bulunan çocuklarımızın körler okuluna gitmesini istemiyoruz. Onları neden ötekileştirelim ki diye düşünüyoruz. Netice de çocuklarımız gören insanların içinde yaşıyorlar ve yaşayacaklar. Onları toplumla ne kadar erken kaynaştırırsak çocuklarımız için o kadar iyi olacağı inancındayız. Derneğimizi kurmamızın asıl ve öncelikli sebebi de budur zaten.Bu tabi ki herkesin kendi tercihidir. Yorumlarda Parıltıdan memnun olan aileler olduğunuda okudum. Ayşen hn. zaten tanıyorum. Ayşen hn.a ve diğer sevgili annelere kendi adıma ve kurucu diğer arkadaşlarım adına çok teşekkür ederim. Herkese evlatlarıyla mutlu, huzurlu, sağlıklı, başarılı bir ömür. dilerim. Umuyorum ki bu kadar çabadan sonra gelecekte hepimizin gurur duyacağı başarılı çocuklarımız olacaktır. sevgiyle.