Büyükşehir Belediyesi Veteriner Ve Mezbahalar Şube Müdürlüğü, özellikle beyaz ve kırmızı ette Ramazan'ı fırsat bilip kötü, zamanı geçmiş ve kalitesiz malları piyasasa sürenlere karşı vatandaşları uyardı. Ramazan dolayısı ile müdürlüğün denetim ekipleri çalışmalarını yoğunlaştırırken, tüketicilerin gıda maddesi alırken ve tüketirken nelere dikkat etmeleri gerektiğini açıkladı.
Ramazan ayı münasebetiyle gıda tüketimindeki çeşitlilik ve zamanlama değişiyor. Ramazan kültürü gereği yemek vakitleri, öğünleri ve öğünlerde tercih edilen yemek menüleri değişiyor. Gıda maddelerinin miktar olarak satışı artıp, özellikle hayvansal kökenli gıda maddeleri daha fazla tüketiliyor.
Yine gıda maddelerinin tüketiminin yanında, yardım ve hayır amaçlı gıda maddesi sirkülasyonu daha da artıyor. Et ve tavuk en çok tüketilen gıda maddeleri arasında sayılabilir. Süt ürünlerinden peynir, tereyağı gibi gıda maddeleri de çokça tüketilen besinlerimizden.
Yine unlu mamullerin tüketiminde, çeşitlilik ve miktar artıyor. Örneğin, pide Ramazan ayında daha yaygın tüketiliyor. Sofralarda bol bol börek ve benzeri geleneksel hamur işleri yer alıyor. Temel gıda maddelerimizin Ramazan kültürü gereği tüketimindeki artış ve çeşitliliğin getirdiği gıda hilesi ve bozukluklarına daha sık rastlanması söz konusu.
Büyükşehir Belediyesi Veteriner Ve Mezbahalar Şube Müdürlüğü, özellikle beyaz ve kırmızı ette Ramazan'ı fırsat bilip kötü, zamanı geçmiş ve kalitesiz malları piyasasa sürenlere karşı vatandaşları uyardı. Tüketicilerin gıda maddesi alırken ve tüketirken nelere dikkat etmeleri gerektiğini açıkladı. Veteriner ve Mezbahalar Şube Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamaya göre:
1. Etiketsiz ve ambalajı bozuk gıda maddesi alınmamalı.
2. Etiket bilgileri dikkatlice okunmalı.
3. Damgasız et ve sakatat v.b.ürünler alınmamalı.
4. Tavuk, hindi gibi kanatlı etleri etiketsiz olmamalı.
5. Renk, koku, aroma gibi fiziksel özellikler, olumsuz değişiklik görülen gıda maddeleri alınmamalı.
6. Çabuk bozulabilen et, süt ürünleri gibi gıda maddeleri bekletilmeden soğuk zincir muhafaza edilerek soframıza gelmelidir.
7. Sebze ve meyveler ovularak iyice yıkanmalı, yaprak sebzeler çiğ tüketilecekse sirkeli suda bekletilmelidir.
8. Semt pazarlarında açık şekilde satılan gıda maddeleri ile genelde çok düşük fiyatlarla satılan sucuk, salam gibi ürünler alınmamalı.
9. Alınan gıda maddeleri bekletilmeden buzdolabına konmalı.
10. Gıda maddeleri mümkün olduğu kadar az (yeter miktarda) alınıp taze olarak tüketilmelidir.
11. Gıda maddelerinde olumsuzluk görüldüğünde ilgili makamlar bilgilendirilmelidir.
Gıda ile ilgili şikayetlerde;
Büyükşehir Belediyesi Veteriner ve Mezbahalar Şube Müdürlüğü Gıda Denetim Birimi
Tel: 212 521 34 00 (114)