30
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Şarkılar semti hayat buluyor

Adına şiirler yazılan, şarkılar söylenen ve aşklara konu olan tarihi Küçüksu semti, tarihi kimliğine yeniden kavuşuyor. Tarihi semtin kurtulması için Küçüksu Çevre Koruma Projesi hayata geçirilecek.

İstanbul'daki çevre yatırımlarını aralıksız sürdüren Büyükşehir Belediyesi, Küçüksu Çevre Koruma Projesi'ni adım adım hayata geçiriyor. Küçüksu Çevre Koruma Projesi ile Üsküdar, Ümraniye, Beykoz, Çekmeköy İlçelerinden dereler vasıtasıyla Beylerbeyi-Anadolu Hisarı-arasındaki sahil şeridinde kontrolsüz bir şekilde doğrudan akan atıksular toplanıyor. Toplanan atıksular 654 bin metreküp / gün kapasiteli Küçüksu Atıksu Ön Arıtma Tesisi'nde arıtılıyor ve deniz dejarjı hattıyla İstanbul Boğazı'nın 67 metre derinliğinden Karadeniz akıntısına veriliyor.

Toplam 150 milyon dolara malolan Küçüksu Çevre Koruma Projesi 16 ayrı işten oluşuyor. Üsküdar, Ümraniye, Çekmeköy ve Beykoz İlçelerinden gelen günlük 120 bin metreküp atıksu toplanarak, Küçüksu Atıksı Ön Arıtma Tesisi'nde arıtılıyor. Tamamlanma aşamasında olan Küçüksu Su Alma Yapısı Kolektörler ve Atıksu Tüneli'nin faaliyete girmesiyle, halen kontrolsüz bir biçimde denize akan günlük 43 bin 200 metreküp atıksu arıtma tesisine ulaştırılacak ve İstanbul Boğazı'nın kirlenmesi önlenecek.

Üsküdar-Küçüksu-Elmalı havzalarının atıksularını toplayacak olan Küçuksu Su Alma Yapısı da tamamlanıyor. Küçuksu Çevre Koruma Projesi kapsamında Küçüksu Su Alma Yapısı ile kazısız teknoloji kullanılarak bin 400 milimetre çapında bin 613 metre ve 400-500 milimetre çaplarında 800 metre atıksu kolektörü ile 2 bin 200 milimetre çapında bin 30 metre uzunluğunda atıksu tüneli inşa ediliyor.

10 milyon 600 bin YTL'ye malolacak olan proje sayesinde günlük 43 bin metreküplük debiyle akan atıksular Küçüksu Su Alma Yapısı'na ulaştırılarak, buradan da kolektörler ve atıksu tüneli vasıtasıyla Küçüksu Ön Arıtma Tesisi'ne iletilecek. Küçüksu Çevre Koruma Projesi kapsamında yer alan işlerin tamamlanmasıyla, adına şiirler yazılan, şarkılar söylenen Küçüksu, tarihi hüviyetini yeniden kazanacak ve İstanbullular keyifli vakitler geçirecekleri mesire alanlarına yeniden kavuşacaklar.

Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2005 Cuma 10:45:40
Güncelleme :30 Eylül 2005 Cuma 12:51:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?