5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Abaza Mehmed Paşa


Abaza Mehmed Paşa   (?-1634)
 

Yeniçeri Ocağı’nın bozulduğunu görerek ortadan kaldırılması için uğraşmış bir Osmanlı Veziridir. Canbulatoğlu Ali Paşa’nın hazinedarı iken Onunla birlikte Koca Murat Paşa tarafından öldürülmek istenmiş, Yeniçeri Ağası Halil Ağa Onu kurtararak yanına almıştır.Halil Ağa 1608’de Kaptan-ı Derya olunca Abaza Mehmedi’de Derya Beyi yapmıştır. 

Sultan II.Osman’ın Yeniçeriler tarafından öldürülmesinden sonra Anadolu isyanlarında diğer paşalarla Kayseri civarında savaşmış ve Erzurum’a çekilmiştir. Bu olaydan sonra Erzurum’daki valiliği devam etmiş, ancak çatışmalar sürmüştür. Sultan IV.Murad Hüsrev Paşa’yı Onun üzerine göndermiş ve Abaza Mehmed Paşa teslim olmuş ve İstanbul’a getirilmiştir. IV.Murad Onun davranışlarından hoşlanmış, affederek Bosna, Bağdat, Vidin valiliklerine göndermiştir.Oradaki ayaklanmaları bastırmıştır. 

Padişah Lehistan seferine çıkmadan önce Onu yanına çağırarak kendisine müsahip yapmıştır. Buna rağmen padişah her an Onun isyan edeceğini düşünmüş, etrafındakilerin de telkini ile Ermenilerden rüşvet aldığını bahane ederek idam ettirmiştir. 

Abaza Mehmed Paşa’nın kendine özgü bir giyimi vardı. Bu yüzden Abaza kesimi denilen giysiler o dönemde İstanbul’da moda olmuştu.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar