5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Abdurrahman Paşa


Abdurrahman Paşa   (1761-27 Ocak 1809) 

Osmanlı devlet adamı. Nizam-ı Cedidd ile Sekban-ı Cedid’in kurulmasına büyük katkısı olmuştur. III.Selim Nizam-ı Cedid adıyla yeni bir ordu kurmaya başlayınca, Anadolu’da da ocaklar oluşturulması kararlaştırıldı. Bu işle görevlendirilen ve 1802’de Rumeli Beylerbeyi unvanıyla Alanya Mutasarrıflığına getirilen Abdurrahman Paşa, Nizam-ı Cedid’i oluşturmadaki çalışmalarına karşılık 1803’te Konya Valiliğine getirildi. 

1804’te başgösteren karışıklıkları bastırmak ve burada da Nizam-ı Cedid birlikleri oluşturmak amacıyla Rumeli’ye gönderildi. Çorlu’da Nizam-ı Cedid birliklerini komutası altına aldıktan sonra aynı orduya asker yetiştirmek kaydı ile Akşehir, Beyşehir, kayseri, Niğde sancaklarının da yönetimini üstlendi. 1806’da Sırp ayaklanmasını bastırmak için Edirne’ye yola çıktı, ancak bu güçlerin kendilerini zorla asker yapmak üzere gönderildiği söylentileri ile kışkırtılan halk ayaklandı. Bu arada Nizam-ı Cedid’e karşı olan sadrazamın, padişahı etkilemesi de askerin açlıktan kırılması sonucu geri çekildi. 

Abdurrahman Paşa’da Konya Valiliğine geri gönderildi. Ancak, Rumeli ayanlarının baskısı sonucu 1807’de sadrazam İbrahim Hilmi Paşa tarafından Konya Valiliğinden alınarak Alanya Sancağı muhafızlığına verildi. 

Abdurrahman Paşa 1808’de II.Mahmud’u tahta çıkarıp kendisi de sadrazam olan Alemdar Mustafa Paşa tarafından, yapılacak ıslahatlarda görevlendirilmek üzere İstanbul’a çağrıldı. Sened-i İttifak’ın hazırlık tartışmalarına katıldı. Sekban-ı Cedid adlı yeni ordunun komutanı oldu.Sekban-ı Cedid’in kendilerini ortadan kaldıracağını düşünen yeniçeriler ayaklanarak Alemdar Mustafa paşa’yı öldürünce, Abdurrahman Paşa kaçmak zorunda kaldı. Yeniçerilerin baskısı sonucu II.mahmud, Paşa’nın katli için Anadolu’ya ferman gönderdi. Abdurrahman Paşa İbralı’da öldürüldü ve başı İstanbul’a gönderildi.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar