5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Ahmet Hikmet Müftüoğlu


Ahmet Hikmet MÜFTÜOĞLU   (1870-1927)
 

Öykü ve Roman yazarı. Basılmamış bir divana sahip Şair Yahya Sezai Efendi’nin oğlu olan Ahmet Hikmet, İstanbul’da doğdu. Süleymaniye Mahalle Mektebi’nde, Dökmeciler’deki Taş Mektep’te, Aksaray’daki Mahmudiye Vakıf Rüşdiyesi’nde ve Soğukçeşme Askeri Rüşdiyesi’nde okuduktan sonra girdiği Galatasaray Mekteb-i Sultanisi’nden 1888’de mezun oldu. Tarımla alakalı Patates, kadın güzelliği ve cilt bakımıyla alakalı Tuvalet yahut Letâfet-i aza adlı iki çeviriyle edebiyat dünyasına dahil olan Ahmet Hikmet, 1893’den itibaren Servet-i Fünun yazı ailesine katıldı. Hariciye Umur-i Şehbenderi (Konsolosluk hizmetleri) Kalemi’ne memur tayin olunan Ahmet Hikmet, görevli olarak Marsilya, Pire ve Kafkasya’da bulundu.

1896’da İstanbul’a dönerek ilk memuriyet yerinde Ser-halifeliği’ne atandı ve Meşrutiyet’e kadar Hariciye Nezareti merkezinde çalıştı. 1898’den 1908’e kadar Galatasaray Sultanisi’nde öğretmenlik de yapan Ahmet Hikmet, bir süre Nafia Nezareti Ticaret Müdiriyeti Umumisi’nde de bulunduktan sonra tekrar Hariciye Nezareti’ne döndü. 1913’te Peşte Başşehbenderi olan Ahmet Hikmet, 1918’de İstanbul’a döndü ve önce Abdülmecit Efendi’nin Ser-karinliği’ne atandı.
 
1926’da Ankara’da Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Hizmetleri ve Ticaret Genel Müdürlüğü’ne getirildi ve aynı yıl içinde Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı’na atandı. Anadolu - Bağdat Demiryolları ile Elektrik Şirketi İdare Meclisi azalıklarında bulundu.

Eserlerinden başlıcaları:

Leylâ Yâhut Bir Mecnunun İntikâmı
Haristan ve Gülistan
Çağlayanlar
Alparslan
Gönül Hanım

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar