5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Alaettin Özaktaş


Alaeddin ÖZAKTAŞ   (1875-1947) 

Mimar, İstanbulda doğmuştur. Sanayii Nefise Mektebi Alisi’ni 1895 yılında bitirmiştir. Aynı zamanda 1890 yılında kurulan Sanayi Nefise Mektebi Alisi’nden diploma alan ilk Türk mimarı unvanını kazanmıştır. 

Özaktaş, mezuniyetinden sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü İnşaat dairesinde göreve başladı, kısa bir süre sonra baş mimarlığa yükseldi. Bu arada bir çok yapının onarımında görev aldı. Bir ara Vakıflardaki görevinden ayrılıp serbest hayata atıldı ve uzun yıllar inşaat müteahhitliği yaptı. Böylece Sanayii Nefise Alisi’nden mezun olan ilk Türk mimarı unvanına bir de ilk Türk inşaat müteahhidi unvanını ekledi. 

Müteahhit olarak yapımını üstlendiği yapılar arasında neo-klasik devrin ünlü yapıtlarından bebek, Bostancı, Bakırköy Kartaltepe Camileri vardır. Bunların yanı sıra Sofya’daki Türk Camii’sini de onarmıştır. Üçüncü Vakıf Hanı, Sirkeci Antrepoları, Beyazıt Elektrik İdaresi Binası, Aksaray Tramvay deposu, Suro Agop Apartmanı onun yapımını üstlendiği diğer eserlerdir. Ayrıca, kandilli Rasathanesi, Göztepe Okulu, Edirne Tarım Okulu ve Beyoğlu’ndaki neo-klasik özellikler taşıyan pek çok apartman da onun çizdiği planlara göre yapılmıştır. 

Cumhuriyetin ilanından sonra yeni başkentin kuruluşu sırasında Ankara’da bulunmuş, Ankara palas, Bevlü Palas, Birinci Vakıf Hanı başta olmak üzere bazı özel ve resmi binaların yapımında da çalışmıştır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar