5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Ali Nihat Tarlan


Ali Nihat TARLAN   (1898-1978 ) 

Edebiyat tarihçilerinden. Ali Nihat Tarlan İstanbul’da doğdu. Vefa Sultanisi’nde, Darülfünun Lisan Fakültesi Fransızca ve Farsça bölümlerini bitirdi. Çeşitli liselerde öğretmenlik yaptı.

Leyla ile Mecnun üzerine yaptığı doktora çalışmasıyla Öğretim görevlisi oldu, Ardından Beşiktaş ve Kabataş liselerinde öğretmenliği sürdürdü. Daha sonra Edebiyat Fakültesi’ne geçerek Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde doçent, ardından profesör oldu (1942). Edebiyat Fakültesi’nde uzun yıllar Eski Türk Edebiyatı dersleri okuttu. 

Edebiyat yaşantısınız Şebab, Servet-i Fünun dergilerinde başladı. Edebiyat Gazetesi (1932), Gündüz (1936-1937), Gençlik (1938) dergilerinde şiir ve yazıları yayınlandı. Bunları daha sonra Güneş, Yaprak (1953), Kuğular (1970) adlı kitaplarda topladı. İran edebiyatı üzerine çalışmalar yaptı ve bu çalışmalarından dolayı kendisine “Liyakat Nişanı” verildi. 

Uzmanlık alanında oldukça verimli çalışmaları oldu. İnceleme ve monografi araştırmalarına ek olarak, şiir ve düzyazı üzerine de çeşitli makaleleri yayımlandı. 

Eserlerinden kimileri:

Edebi Sanatlara Dair , Şeyhi Divanını Tetkik, Divan Edebiyatında Tevhidler, Divan Edebiyatında Muamma, Metinler Şerhine Dair, Hayali Divanı, Abdülhak Hamit , Necati Bey Divanı, Ahmet Paşa Divanı, Zati Divanı.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar