26
Nisan
2024
Cuma
İSTANBUL

Ali Talat Bey


Ali Talat Bey   (1869-1922) 

Mimar.İstanbul Şehremaneti kalemi başkâtibi A.Şefik Bey’in oğlu olan Ali Talat Bey, Tokat’ta doğmuş, ancak küçük yaşta İstanbul’a gelmiştir. İlk ve Ortaöğrenimini Eyüp Sultan İptidai mektebi ile Kocamustafapaşa askeri rüştiyesinde tamamlamış, Sanayii Nefise’nin resim bölümüne devam etmiştir.

1888 yılında da Hendese_i Mülkiye Mektebine girmiş, 1895 yılında da birincilikle mezun olmuştur.Öğrencilik yıllarında çalışkanlığı, bilgisi iel hocalarının dikkatini çekmiş, bu nedenle de köprücülük, kârgir ve ahşap inşaat dersleri hocalığına tayin edilmiştir. 

Ali Talat Bey, öğretim üyeliği görevinin yanı sıra Meclisi Maliye istinaf muhammimliğinde, Şehremaneti Heyeti fenniye mimarlığı görevlerinde de bulunmuştur. Klâsik Türk yapı sanatı üzerinde çalışmayı istediğinden Evkaf Nezaretine girmiş, heyeti Fenniye Müdür Yardımcısı olmuş, 1919 yılında da Evkaf Nezareti Fenniye Reisliğine getirilmiştir. 

Evkaf Nezaretinde Mimar Kemalettin Bey ile çalışmış, Türk yapı sanatını etkileyen yabancı mimarlardan kurtarma uğraşına girişmiştir. 

Ali Talat Bey, İstanbul’da bazı türbeleri restore etmiş, Boğaziçi’ndeki neo-klâsik üsluptaki vapur iskelelerini yapmıştır. Beşiktaş, üsküdar ve Kuzguncuk İskeleleri Ali Talat Bey’in projelerine göre yapılmıştır. 

Ali Talat Bey, Mimar Kemalettin bey ile birlikte Fennî Mimari isimli bir eser kaleme almış, ayrıca “İnşaat ve İmalatta İşçilik” ismi altında dört ciltlik bir diğerini daha yazmıştır. Ölümünden sonra yayınlanan Sanayii İnşaiye ve Mimariye’de doğramacılık, marangozluk, silicilik gibi bir eseri daha bulunmaktadır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar