5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Alpaslan Koyunlu


Alpaslan KOYUNLU   (1934-1997) 

Mimar.Bursa’da doğdu. Haydarpaşa Lisesi’nden sonra, İstanbul teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesine (1952) girdi. 1958 yılında mezun oldu. Fakülteyi bitirdikten sonra Kadıköy vapur iskelesi restorasyonu şantiye şefi oldu. Daha sonra İstanbul belediyesi Eski Eserler Bürosu’nda göreve başladı (1958).Antik kentler ve arkeolojiye büyük merakından Antalya bölgesindeki antik kentleri gezer, İtalya’ya giderek tarihi kent merkezlerini, Venedik ve Roma’yı dolaşır. 

belediye’de görevli iken Menderes dönemi imar faaliyetlerinin çalışmaları yapılmaktadır. Koyunlu, bu imar faaliyeti adı altında yolların açılması ve eski eserlerin yıktırılması nedeni ile bu eserlerin rölövelerinin yapılması, arşivlenmesi, Theodosius zafer takının arkeolojik kazısı ve rölövesinin çıkarılması ile görevlendirildi.Erenköy Kız Lisesi Yatakhanesi restorasyonunu yürüttü (1960). 

İki yıl İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’ne devam etti, ancak yarım bıraktı.
1962’de Bodrum-Yassıada sualtı arkeolojik kazılarına balıkadam olarak katıldı. 1963 yılında TMT Federasyonu Kültür Sanat Komisyonu başkanlığı yaptı.1963’de Boğazköy-Hattuşa kazısına mimar olarak katıldı. 1964’de İstanbul belediyesi Eski Eserler Büro Şefi oldu.1967’de bu görevinden istifa etti. 

Belediyeden ayrıldıktan sonra, bir yıl kadar Turizm Bankasında çalıştı. Kilyos Turistik tesislerinin onarımını yaptı.Akçay tatil Köyü İkmal İnşaatını Kontrol şefi olarak tamamladı. 

ODTÜ tarafından yürütülen Keban Gölü Altında Kalacak Alandaki Eski eserleri Araştırma Projesinde çalışmak üzere Turizm Bankasından ayrıldı.Keban Projesindeki görevi barajın tamamlanması ile sona erdi (1975).
Kendi başvurusu üzerine İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’ne atandı. Saptama-Belgeleme Şefliğine getirildi.1984-1987
Ayasofya Müzesi, Hisarlar, Türbeler, Galata Mevlevihanesi restorasyonunda kontrol amirliği yaptı. 

Cumhurbaşkanı’nın emirleri ile Sultanahmet eski Mozaik Müzesi’nin yerine yeni bir projelendirmeyle, yıkım ve yapımını gerçekleştirdi ve yeni Müzenin açılışını sağladı. Bu dönemde, bergama-Kestel kazısı, Enez Tümülüsü, İznik Tiyatrosu, malatya İmamoğlu, Elazığ Şemsiyetepe, yarımburgaz Mağarası kazılarında kazı mimarı olarak görev aldı.Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli parkı Proje Uygulamasına, Trakya marmara Bölgesi Yüzey Araştırmasına katıldı.Moskova’da Petrowsky Pasajı restorasyonunu yaptı.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar