5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Barbaros Hayreddin Paşa

 
Barbaros Hayreddin Paşa   (1478-1546)

Barbaros Hayreddin Paşa, 1478’de Midilli’de doğdu. Aslen Vardar Yenicesi’nden olan babası Yakup Ağa, Osmanlı sipahisiydi ve 1461 yılında Midilli’nin fethi sırasında Fatih Sultan Mehmed ile birlikteydi. Asıl adı Hızır olduğu halde Barbaros ve Hayreddin lakaplarıyla tanınır. Batılılar havuç rengine çalan kırmızı sakalından dolayı, ağabeyi Oruç’a verdikleri "Barbarossa" adını daha sonra Hızır için de kullandıklarından Barbaros diye tanınmış, Hayreddin adını ise kendisine Yavuz Sultan Selim vermiştir.
 
Barbaros Hayreddin Paşa, kardeşleri İlyas ve Oruç ile beraber birçok deniz savaşında bulundu. Diğer kardeşi İshak ise Midilli’de kaldı. Barbaros Hayreddin Paşa, Cezayir seferine Oruç Reis ile birlikte çıktı. Cezayir’in fethedilmesinden sonra Oruç Reis, Cezayir’e Bey oldu. Barbaros Hayreedin Paşa, İshak ve Oruç Reis’ler şehit olunca Cezayir Beyliği’ne atandı. Beylerbeyi unvanını alan Barbaros Hayreddin Paşa, İstanbul’a gelip 1534 yılında Kaptan-ı Derya oldu. 

Bir çok zafer kazanan Barbaros Hayreddin Paşa, 5 Temmuz 1546 tarihinde ölmüş ve sağlığında Beşiktaş’ta yaptırdığı medresenin yanındaki türbesine gömülmüştür. Onun ölümü için "Mate reisü’l-bahr-Denizin reisi öldü" denildi. Barbaros Hayreddin Paşa zamanında Osmanlı denizciliği gücünün zirvesine ulaşmış, onun yanında yetişen değerli denizciler ve teşkilatlı tersane sayesinde bu güç varlığını bir süre daha devam ettirmiştir. Çinili Hamam kendisine aittir.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar