5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Bedrettin Dalan


Bedrettin DALAN   (1941- )


Elektrik Mühendisi. İstanbul Büyükşehir Eski Belediye Başkanı.
1941 Eskişehir doğumlu. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi mezunu (1963). Devlet demir Yolları Genel Müdürlüğünde Elektrik Mühendisliği yaptı. Bu görevindeyken trenlerde otomatik kontrolü sağlayan sinyalizasyon sistemini kurdu. Bir süre serbest olarak çalıştı. ANAP kurucuları arasında yer aldı (1983). ANAP İstanbul İl Başkanlığı yaptı.
 
İstanbul Büyükşehir Başkanlığına seçildi (25 Mart 1984). İstanbul belediye Başkanlığı sırasında İstanbul’da alt yapı tesislerinin geliştirilmesi, kent içi deniz ve kara trafiğinin düzenlemesini yaptı. Deniz otobüsleri ve metro projesi belediye başkanlığı döneminde hazırlandı. Boğaziçi kıyılarının, Haliç’in düzenlenmesi, tarihsel yapıların onarımı, yeni Galata Köprüsünün yapımı gibi konularda çalışma ve uygulamalar başlattı. Tarlabaşı Caddesi’nin açılışında yıkılan XIX.yüzyıl yapılarından ötürü basında tenkitlere uğradı.

Çevre sağlığı konularındaki çalışmalarından ötürü Dünya Çevre Teşkilatı tarafından ödüllendirildi (1987). İstanbul Belediye başkanlığına yeniden aday olduysa da kazanamamıştır. Bundan sonra çeşitli kuruluşlarda yöneticilik ve yönetim kurulu üyeliği ile Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak görev yaptı. İstek Vakfı’nı kurucusu olup, halen Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmektedir. 

Demokrat Merkez Partisi Eski Genel Başkanı.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar