5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Cahide Sonku


Cahide SONKU   (?-1981)

Oyuncu.Türk sinemasının ilk kadın yıldızı Cahide Sonku, meslek kariyerine Halkevleri Tiyarosu’nda başladı ve bir süre İstanbul Belediye Konservatuarına devam etti.1932’de stajyer oyuncu olarak girdiği İstanbul Şehir Tiyatrosunda bir yıl sonra Yedi Köyün Zeynebinde sahneye çıktı.
 
Aynı yıl Muhsin Ertuğrul’un yönettiği "Söz Bir Allah Bir" filmiyle sinemaya adım attı. Sonku’ya asıl büyük ününü 1937 tarihli "Bataklı Damın Kızı Aysel" adlı film getirdi. Bu sırada tiyatro çalışmalarını da sürdürdü. Strindberg, Tolstoy, Shakespeare, Çehov gibi yazarların oyunlarında rol almaya devam etti. 1949’da "Fedakar Ana" filmiyle yönetmenliğe de başladı. İki yıl sonra artık şöhretin doruğundayken kendi yapım şirketini kurdu. Bu şirket adına 1951 yılında eşi Talat Artemel ve Sami Ayanoğlu ile birlikte Vatan ve Namık Kemal’i yönetti. Bu film, Yıldız Dergisi’nin o yıl açtığı yarışmada en iyi film Sonku da en iyi kadın oyuncu seçildi. 

1954’te Orhon Murat Arıburnu ve Sami Ayanoğlu’yla birlikte yönettiği ve Zeki Mürenin ilk kez kamera karşısına geçtiği Beklenen Şarkı hem Sonku’nun ününe ün kattı hem de Zeki Müren’i sinemaya kazandırdı.

Bir yangın sonucu, Sonku adlı şirketinin bütün filmleri yandı. Sonku da servetini büyük ölçüde yitirdi. Bu arada alkolle de sıkı fıkı dost olmaya başlamıştı. Bir süre sonra Dormen Tiyatrosu’na katıldı. Ama alkole olan aşırı düşkünlüğü nedeniyle buradan da ayrıldı. Cahit Irgatla birlikte Cahitler Tiyatrosu’nu kurdu. Ancak bu da uzun ömürlü olamadı. 1963-1964 sezonunda Şehir Tiyatrosuna döndü. Ancak mesleğine olan ilgisizliği nedeniyle buradan da uzaklaştırıldı. 

Soğuk ve gizemli güzelliğiyle birden parlayıp sönüveren Cahide Sonku, parladığı gibi sönüveren bir yıldız olarak tarihe geçti.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar