5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Cezayirli Hasan Paşa


Cezayirli Hasan Paşa   (?-1790)
 

Cezayirli Gazi Hasan Paşa, Palabıyık lakabı ile anılırdı. Aslen Kafkasyalı olduğu tahmin edilmektedir. Küçük yaşta İran sınırında esir alınarak, Hacı Osman Ağa adlı Tekirdağlı bir tüccara satıldı ve onun çocukları ile birlikte yetişti. Bir süre sonra azat edildi ve ticaret maksadıyla Tekirdağ’dan uzaklaştı. 

Osmanlı- Rus ve Avusturya savaşının devam ettiği 1738 yılında, Yeniçeri ocağına kaydoldu ve bazı savaşlara katıldı. Belgrat’ın kuşatılması sırasında gayret ve cesaretini gösterdi. 1761 Nisanında kalyon kaptanı olarak Osmanlı donanmasına giren Hasan Paşa, 1762’de riyale, 1766’da patrona ve bir yıl sonra da kapudane rütbesine kadar yükseldi. 6 Temmuz 1770’te Rusların Osmanlı donanmasını yaktığı haberini Çanakkale boğazına kadar gelerek bildiren Hasan Paşaya, beylerbeyi rütbesi verildi. 

Rusların Çeşme’de Osmanlı donanmasını yakmaları ve Limni adasını kuşatması üzerine, adaya giderek oranın savunmasını üstlendi. Rusları adadan uzaklaştırmayı başardı. Bu başarısından dolayı vezirlik rütbesiyle Kaptan-ı Derya oldu. Boğaz seraskerliğine, ardından Rusçuk seraskerliğine getirildi. Özi Kalesi’nin düşmesi üzerine, muhaliflerin aleyhinde yaptıkları propagandalar sonucu Kaptan-ı Deryalıktan azledildi. Sultan Üçüncü Selim zamanında İsmail Kalesi’ne serasker olan Hasan Paşa, gösterdiği başarılardan sonra sadrazam ve serdar-ı ekremliğe getirildi. Yaşamı sürekli cephede geçen Gazi Hasan Paşa, 30 Mart 1790’da Şumnu’da öldü.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar