5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Fahri Korutürk


Fahri KORUTÜRK   (1903-1987)

Türkiye Cumhuriyeti’nin altıncı Cumhurbaşkanı.

 İstanbul'da doğmuştur. Babası Osman Sabit Efendi’dir.1916 yılında Bahriye Mektebi'ne girmiş, 1923 yılında Teğmen rütbesi ile Deniz Kuvvetlerine katılmıştır. Deniz Astsubay Hazırlama Okulu'nda sınıf subaylığı ve matematik öğretmenliği, Hamidiye ve Mecidiye Kruvazörleri'nde Bölük Komutanlığı, çeşitli denizaltı gemilerinde Vardiya Subaylığı ve İkinci Komutanlıklarda bulunmuştur, 1933'de Deniz Harp Akademisi'nden mezun olmuştur.
 
Roma, Berlin ve Stockholm'de Deniz Ataşelikleri yapmış, 1936 yılında Montreux Boğazlar Konferansı'nda Askeri Uzman olarak bulunmuştur. Deniz Harp Akademisi Tabiye Öğretmenliği'nden sonra Deniz Harp Akademisi Komutanı olmuştur. Değişik rütbe ve görevlerde 12 yıl denizaltı hizmeti vardır. 1950'de Tuğamiral olarak Denizaltı Filo Komutanlığı'na, 1953'te Tümamiral olarak Harp Filosu Komutanlığı'na atanmıştır. Bu rütbede Deniz Eğitim Komutanlığı, Genel Kurmay Haber Alma Başkanlığı ve Donanma Komutanlığı görevlerini yapmıştır.

1956 yılında Koramiral olarak Marmara ve Boğazlar Deniz Kolordu Komutanlığı'na ve 1 yıl sonra da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmış, bu hizmette iken 1959 yılında Oramiralliğe yükselmiştir.

27 Mayıs Hareketinden sonra 4 yıl süre ile Moskova Büyükelçilikten istifa etmiş ve   1968'de Cumhurbaşkanı tarafından Cumhuriyet Senatosu Üyeliğine getirilmiştir.
06 .Nisan .1973'te Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Anayasa'da öngörülen 7 yıllık görev süresini tamamladıktan sonra Cumhuriyet Senatosu Tabii Üyesi olmuştur.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar