5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Hafız Ahmed Paşa


Hafız Ahmed Paşa   (?-1632)
 

Sultan IV.Murad zamanında Sadrazamlık yapmış, şairliği ile ve öldürülürken gösterdiği cesareti ile ünlenmiş Vezirlerdendir. Filibe’de doğmuş, bir müezzinin oğludur. Şiir ve musikide gösterdiği başarı üzerine Sultan I.Ahmed zamanında saraya alınmış, Padişah Musahipliğinde bulunmuş, Şahincibaşılıkla saraydan çıktıktan sonra Vezir ve Kaptanı derya olmuştur.
 
Bir süre sonra azledilerek Şam valiliğine gönderilmiş, ondan sonrada çeşitli illere gönderilmiş, Diyarbakır Valisi iken Bağdat’ta Bekir Subaşının isyanını bastırmış, ancak Şah Abbas’ın şehri teslim almasına engel olamamıştır. 1625’te Sadrazamlığa getirilerek İran serdarlığına geçti, ertesi yıl Bağdat’ı sekiz ay gibi kuşattı, ama başarılı olamadı. Bu yenilgi üzerine azledildi. İstanbul’a döndü ve Kubbealtı İkinci Vezirliği’ne getirildi, IV.Murad’ın kız kardeşlerinden biri ile evlendi. 1631’de ikinci defa Sadrazamlığa getirildi ise de birkaç ay sonra isyan eden Sipahiler Onu sarayın avlusunda öldürdüler. 

Savaşlarda başarılı olmamakla beraber, dürüstlüğü ve kahramanlığı ile tanınan Hafız Ahmed Paşa’nın şiirleri bulunmaktadır. Sultan IV.Murad’a Bağdat’tan yazdığı manzum, yardım ricası çok ünlüdür.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar