5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Hoca Sadeddin Efendi

(1536-1599)
İstanbul’da doğdu. Yavuz Sultan Selim’in nedimi olan Hasan Can’ın oğlu olan Hoca Sadeddin Efendi, “Tac-üt-Tevarih” adlı eseri ile Sultan III.Mehmed zamanında nüfuslu bir şeyhülislam olmakla ünlü alimlerimizdendir. Ebusuut Efendi ve başka diğer alimlerden öğrenim görmüş, Müderris olmuş, Kanuni Sultan Süleyman zamanında, 1563’te Manisa’da vali olarak bulunan Üçüncü Murad’a hoca tayin edildi. Sultan İkinci Selimden sonra Üçüncü Murad tahta çıkınca (1574), Sadeddin Efendi padişah hocası sıfatı ile nüfuz kazandı. Bu nüfusu Üçüncü Mehmed’in tahta geçmesi (1595) ile de değişmedi.
Padişahın Eğri seferi sırasında ordunun bozguna uğraması ile korkusunu yenmesinde ve zafer kazanılmasında büyük rol oynamıştır. Bundan sonra nüfusu daha da artan Saddettin Efendi, 1597’de Şeyhülislamlığa getirildi ve ölümüne kadar bu makamda kaldı.
Hem tarihçi bir alim, hem de edip ve şairdir. Eserlerinden en önemlisi Tac-üt-Tevarih, Osmanlılığın başından Sultan İkinci selim zamanına kadar geçen olayları içeren iki ciltlik bir eserdir. Hoca tarihi de denen bu eser, İtalyancaya’da tercüme edilmiştir. Daha başka eserlerinin yanında Arapça’dan tercümeleri de bulunmaktadır.
Hoca Sadeddin Efendi Eyüp’te gömülüdür.
Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar